• Посилання скопійовано

Зміна напряму бюджетного відшкодування неплатником ПДВ

Підприємство в декларації з ПДВ за грудень 2015 р. подало додаток 4. Відбулася перевірка та судові рішення на повернення ПДВ. З січня 2016 р. підприємство є платником ЄП без сплати ПДВ (ставка ЄП 5%). На сьогодні сума БВ не повернена, але в електронному кабінеті відображається. Чи можна заявити про зарахування суми БВ в рахунок інших податків та зборів?

У додатку 4 (Д4) сума бюджетного відшкодування, визначена у декларації за звітний (податковий) період (рядок 20.2 декларації) з ПДВ відповідно до ст. 200 ПКУ, відображається окремо:

  • у сумі (словами та цифрами), що перераховується на рахунок банку платника із зазначенням номеру рахунка (рядок 20.2.1 декларації);
  • у сумі (словами та цифрами), що враховується в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Держбюджету, із зазначенням коду бюджетної класифікації та рахунку платежу (рядок 20.2.2 декларації). Статтею 29 Бюджетного кодексу  визначено перелік податків, які зараховуються до загального фонду Держбюджету України. Якщо напрям БВ обрано в рахунок зарахування інших платежів у додатку Д4 обов’язково слід заповнити таблицю 1: в графі 2 зазначити код бюджетної класифікації платежу (наказ Мінфіну №11), рахунок платежу у Казначействі (графа 3), а також розписати суму словами (графа 4) та зазначити її цифрою (графа 5).
    Але слід зауважити, що як показує практика, із таким видом зарахування виникають проблеми. Пояснюється це тим, що немає остоточного механізму повернення БВ у рахунок інших податків. Тому, обираючи такий вид відшкодування, краще погодити всі практичні питання з податківцями.

І хоча про можливість напряму зміни БВ говорить останній абз. п. 200.12 ПКУ, але звучить він так: «У разі виникнення у платника податку необхідності зміни напряму узгодженого бюджетного відшкодування, такий платник податку має право подати відповідну заяву до контролюючого органу, який не пізніше наступного робочого дня з дня отримання такої заяви зобов’язаний внести відповідні дані до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування».

Відповідно до п. 5 розділу IV Порядку №21 зміна напряму узгодженого БВ за рішенням платника податку здійснюється шляхом подання до контролюючого органу УР до декларації за звітний (податковий) період, в якому було задеклароване таке БВ. 

Але подати УР неплатник ПДВ не може. У разі анулювання реєстрації платник виключається із Реєстру платників ПДВ, саме тому УР за період, у якому він був платником ПДВ, такий суб’єкт господарювання подати не може (питання: «Чи має право підприємство у разі анулювання реєстрації платника ПДВ подати уточнюючий розрахунок за період у якому він був платником ПДВ?», «ЗІР», підкатегорія 101.03).

У будь - якому випадку підприємство при анулюванні ПДВ - реєстрації має право отримати БВ незалежно від того, буде він на момент отримання БВ зареєстрованим платником ПДВ, чи ні. Якщо податківці зволікають із поверненням БВ, то потрібно з’ясувати причини цього на місці. 

І візьміть до уваги, що після закінчення процедури адміністративного оскарження або набрання законної сили рішенням суду контролюючий орган на наступний робочий день після отримання відповідного рішення зобов’язаний внести до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування дані щодо узгодженої суми бюджетного відшкодування платника (п. 200.15 ПКУ). У цьому випадку сума автоматично набуває статусу узгодженої в Реєстрі заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, і орган Держказначейства здійснює відшкодування ПДВ на підставі даних у Реєстрі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10201
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202431
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427