• Посилання скопійовано

Чи нараховуються ПЗ з ПДВ на суму відшкодування збитків за поставку неякісного товару на підставі претензії?

Підприємство отримало від постачальника метал неналежної якості, який потребував додаткової термічної обробки, на що було витрачено додаткові кошти. На даний час виставляється претензія постачальнику, у якій підприємство вимагає відшкодувати витрати на усунення недоліків металу. Чи нараховувати ПЗ з ПДВ на суму відшкодування збитків за поставку неякісного товару на підставі претензії?

Відповідно до ч. 1 ст. 678 ЦКУ покупець, якому переданий товар неналежної якості, має право, незалежно від можливості використання товару за призначенням, вимагати від продавця за своїм вибором:

  • пропорційне зменшення ціни;
  • безоплатне усунення недоліків товару в розумний строк;
  • відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

У ч. 1 ст. 680 ЦКУ зазначено, що покупець має право пред'явити вимогу у зв'язку з недоліками товару за умови, що недоліки виявлені в строки, встановлені цією статтею, якщо інше не встановлено договором або законом.

При цьому до вимог у зв'язку з недоліками проданого товару застосовується позовна давність в один рік, яка обчислюється від дня виявлення недоліків у межах строків, встановлених вищезазначеною статтею, а якщо на товар встановлено гарантійний строк (строк придатності), - від дня виявлення недоліків у межах гарантійного строку (строку придатності) (ч. 1 ст. 681 ЦКУ).

Щоб реалізувати свої права при отримані товару невідповідної якості, покупець повинен мати докази, що свідчать про невідповідність якості, встановленої договором чи іншим умовам. 

Про однозначність ситуації щодо ПДВ при відшкодуванні вартості викрадених основних засобів читайте тут>>

ДФС у м. Києві в листі від 14.03.2017 р. №5374/10/26-15-12-01-18 повідомляє, що кошти, які надходять платнику ПДВ на його банківський рахунок як відшкодування збитків за пошкоджене або знищене майно, розцінюються як компенсація вартості такого майна та, відповідно, включаються до бази оподаткування ПДВ і підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах з нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ.

При цьому податковий орган зазначає, що кожен конкретний випадок податкових взаємовідносин, в т. ч. операцій з відшкодування сум збитків за втрату або нестачу вантажу, потребує аналізу документів та матеріалів, які дозволяють ідентифікувати предмет запиту більш детально.

Для прийняття остаточного рішення щодо оподаткування ПДВ суми відшкодування збитків, завданих постачанням неякісного товару, підприємство може скористатися правом, наданим ст. 52 ПКУ, та звернутися до контролюючих органів для отримання безоплатної індивідуальної податкової консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Слід зазначити, що ДФС з цього питання має сталу думку. Так, в ІПК від 18.01.2018 р. №223/6/99-99-15-03-02-15/ІПКвід 07.07.2017 р. №1051/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 30.12.2016 р. №28710/6/99-99-15-03-02-15 ДФС повідомляє, що кошти, які надходять платнику ПДВ на його банківський рахунок як відшкодування збитків за знищене майно, розцінюються як компенсація вартості такого майна та, відповідно, включаються до бази оподаткування ПДВ.

Докладніше про те, чи оподатковується ПДВ відшкодування збитків за знищене майно, читайте тут>> 

При нарахуванні податкових зобов'язань з ПДВ у графі 2 «номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)» податкової накладної зазначається найменування послуги термічної обробки, тобто з точним перенесенням її найменування з податкової накладної, за якої отримано податковий кредит.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024914
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248945
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433