• Посилання скопійовано

Чи обов’язково неприбутковій організації реєструватися платником ПДВ?

Неприбуткова організація (ознака неприбутковості 0004) надає додаткові освітні послуги, оплата за які здійснюється на спеціальні рахунки в Держказначействі. Чи потрібно реєструватись платником ПДВ при перевищені обсягу операцій в 1 млн грн, якщо такі послуги підпадають під оподаткування за ставкою 0%?

Для цілей оподаткування ПДВ неприбутковий статус значення не має. Оскільки неприбуткова організація (далі – НПО) є юрособою, вона підпадає під визначення особи, яке зазначено у п. 180.1 ПКУ, і на неї поширюються всі вимоги ПКУ, зокрема, щодо реєстрації платником ПДВ. I у разі якщо за останні 12 календарних місяців обсяг оподатковуваних поставок товарів (робіт, послуг) сукупно перевищує 1 млн грн, така НПО обов'язково повинна реєструватися платником ПДВ (п. 181.1 ПКУ).

Аналогічну позицію висловлюють і податківці, зазначаючи таке: «якщо неприбуткова організація здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, які підлягають оподаткуванню, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн, то така юридична особа згідно з вимогами Кодексу повинна подати до органу фіскальної служби за своїм місцезнаходженням Заяву і, відповідно, зареєструватись як платник ПДВ в обов'язковому порядку».

Шодо порядку реєстрації платником ПДВ ми писали тут>>

У податковому інформаційному ресурсі «ЗІР» (категорія 101.02) зазначено, що до оподатковуваних операцій для цілей реєстрації платником ПДВ належать операції:

  • що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ;
  • що підлягають оподаткуванню за ставкою 7% ПДВ;
  • що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою ПДВ;
  • звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Отже, зважаючи на вищенаведене, можна зробити висновок, що неприбуткова організація, сукупний обсяг оподатковуваних операцій якої за 12 календарних місяців перевищив 1 млн грн зобов’язана зареєструватись платником ПДВ. При цьому, той факт, що кошти за такі послуги надходять на казначейський рахунок не має значення, адже послуги надає безпосередньо така неприбуткова організація.

 

Відповідальність за нереєстрацію платником ПДВ

Відповідно до п. 183.10 ПКУ будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, і у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування. Тобто з тієї дати, коли особа повинна була зареєструватись платником ПДВ, але не зробила цього, починають нараховуватися податкові зобов’язання з ПДВ – на оподатковувані операції за ненульовими ставками – 20% та 7%.

При цьому, за пп. 54.3.1 ПКУ контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань, передбачених ПКУ або іншим законодавством, якщо, зокрема, платник не подає в установлені строки податкову декларацію.

Якщо контролюючий орган самостійно визначає суми податкового зобов’язання, на підставах, визначених пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.5, 54.3.6 ПКУ, це тягне за собою штраф в розмірі 25% від суми визначеного податкового зобов’язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

Отже, у даному випадку відповідальність за нереєстрацію платником ПДВ настане лише у разі здійснення операцій, що оподатковуються за ставками 20% та 7%. Якщо НПО проводить лише звільнені від ПДВ операції, зокрема, згідно з пп. 197.1.2 ПКУ, її неможливо буде притягнути до відповідальності, оскільки не буде бази для нарахування ПДВ та штрафних санкцій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024899
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248805
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432