• Посилання скопійовано

Алгоритм складання розрахунку коригування при поверненні авансу

Підприємство отримало передоплату двома частинами за поставку вугілля (звільнено від оподаткування ПДВ). Постачання товару не відбулось, кошти було повернено. Як правильно оформити ПН та РК в такому випадку? Чи підлягають вони моніторингу?

Відповідно до п. 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ визначено, що тимчасово, до 1 січня 2019 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ  ЗЕД.

Однак, якщо надходить аванс за таке вугілля, суб’єкт господарювання-постачальник складає податкову накладну. У лівому верхньому кутку в графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ставиться позначка «Без ПДВ» (п. 201.3 ПКУ). У розділі А у рядку IХ наводяться обсяги постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування. При цьому значення рядків I та IХ будуть однаковими. Рядки II–VIII розділу А не заповнюються. У графі 9 – код пільги згідно з Довідниками податкових пільг, затвердженими ДФС, станом на дату виписування ПН.

На дату повернення авансів, суб’єкт господарювання повинен скласти розрахунок коригування до кожної податкової накладної, що була складена на дату отримання таких авансових платежів. Оскільки здійснюється повне повернення передоплати, то причина складання розрахунку коригування - «Повернення товару або авансових платежів».

Обов’язок реєстрації такого РК у ЄРПН покладається на:

  • постачальника (продавця) товарів/послуг, якщо покупець не є платником ПДВ;
  • отримувача (покупця) товарів/послуг, якщо він є платником ПДВ і передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувача.

 

Складання розрахунку коригування на повне повернення авансових платежів

Згідно із рекомендаціями від ДФСУ, розміщеними у «ЗІР» (категорія 101.17), у разі, якщо після складання податкової накладної відбувається повне повернення суми попередньої оплати (авансу), постачальник (продавець) на дату такого повернення складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання коштів.

У табличній частині такого розрахунку коригування, зокрема, у розділі Б зазначаються:

  • в графі 1 - номер рядка податкової накладної, що коригується;
  • в графі 2 - причина коригування «Повернення товару або авансових платежів»;
  • в графі 7 «Коригування кількості (зміна кількості, об’єму, обсягу (-) (+))» зі знаком «-» вказується кількість (об’єм, обсяг) товарів/послуг, зазначена у графі 6 рядка податкової накладної, що коригується (з урахуванням фактів попереднього коригування такого рядка);
  • в графі 8 «Коригування кількості (ціна постачання товарів/послуг)» ціна вказується остаточна ціна, зазначена у графі 7 рядка податкової накладної, що коригується (з урахуванням наявності фактів коригування такого рядка); графа 9 «Коригування вартості, зміна ціни (-) (+)» та графа 10 «Коригування вартості, кількість постачання товарів/послуг» залишаються незаповненими.
  • в графах 3, 4.1-4.3, 5, 6, 11 та 12 зазначаються незмінними показники відповідних граф рядка податкової накладної, що коригується;
  • в графі 13 зі знаком «-» вказується загальний обсяг постачання (без ПДВ), зазначений у графі 10 рядка податкової накладної, що коригується (з урахуванням фактів попереднього коригування такого рядка).

Залежно від того як оподатковувалась ПДВ операція, що коригується (за основною ставкою, ставками 7%, 0%, чи звільнялася від оподаткування ПДВ), продавцем заповнюється відповідна графа розділу А розрахунку коригування.

 

Ризик блокування такого РК при реєстрації його в ЄРПН

Пункт 3 Постанови КМУ №117 визначає перелік ознак, при дотриманні яких податкові накладні/розрахунки коригування не підлягають моніторингу, зокрема податкові накладні, складені на неплатника або операції, звільнені від оподаткування.

Отже, розрахунок коригування на повернення передоплати, за зазначеними у запитанні умовами, блокуванню не підлягає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    Сьогодні 11:1138
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202423
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024581
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202464
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.20241471