• Посилання скопійовано

Декларація про майновий стан і доходи ФОПа, яка йде в декрет

Як заповнити декларацію про майновий стан та доходи жінки-підприємця, яка отримала лікарняний по вагітності та пологах, наприклад, 17.04.2022 р.? Чи необхідно подати «Звітну» «Довідкову» декларацію? Як заповнити Додаток 1 з ЄСВ?

Тип декларації про майновий стан та доходи «довідкова» разом із типом «звітна» заповнюється ФОПом, зокрема, якщо він буде  отримувати допомогу по вагітності та пологах, за ідентифікатором F0100412 Податкова декларація про майновий стан і доходи (довідкова) з додатком ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» – за ідентифікатором форми F0141912 (подається у разі призначення пенсії/призначення матеріального забезпечення, страхових виплат). Звітний період – місяць (подається з 01.01.2022), термін подання – щомісячно з першого числа звітного місяця без обмеження граничного строку подання.

Фрагменти заповнення покажемо на зразках, враховуючи зазначену дату в запитанні, необхідних рядків та граф Декларації про майновий стан і доходи (зразок 1) та додатку ЄСВ 1 (зразок 2).

 

Декларація про майновий стан і доходи

Відповідно до п. 1 розділу IІІ Інструкції №859, Декларація типу «звітна» або «звітна нова» із одночасним зазначенням додаткової позначки «довідкова» - це декларація, що подається платниками єдиного внеску, зокрема до дати настання страхового випадку.

Зразок 1>>

 

Додаток ЄСВ1

Відповідно до п. 5 розділу IV Інструкції №859 під час подання розрахунку «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» платнику єдиного внеску необхідно одночасно зазначити позначкою «х»:

  • необхідний тип декларації «звітна»;
  • додаткову позначку «довідкова»;
  • номер календарного місяця (числове значення), в якому подається така декларація.

Звертаємо увагу, тип декларації «уточнююча» при поданні «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» не застосовується.

У разі необхідності впродовж року призначення матеріального забезпечення, страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, позначкою «х» зазначається тип форми «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат». Розрахунок з такою позначкою повинен містити дані актуальні до дати настання страхового випадку за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Тобто у розділі 8 потрібно показати період перебування ФОП як платника ЄСВ, за який сплачено страхові внески, з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати настання страхового випадку (останнє число місяця перед місяцем настання страхового випадку.

Зразок 2>>

Платники єдиного внеску, які подали впродовж звітного року розрахунок з типом форми «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат», зобов’язані в терміни визначені ПКУ подати розрахунок за звітний (податковий) період.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024220
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202469
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241441