• Посилання скопійовано

Продаж земельної ділянки фізособі за ціною, що нижче балансової вартості: що з ПДФО?

Юрособа в 2 кв. 2020 р. придбала земельну ділянку, провела її незалежну оцінку та поставила на облік. В 4 кв. 2020 р. продано ділянку фізособі за договірною ціною. Балансова вартість ділянки вища ціни продажу. На дату продажу оцінка не проводилась. Чи є різниця між балансовою вартістю на дату продажу та договірною ціною додатковим благом фізособи? Чи обов’язкова оцінка на дату відчуження?

Відповідно до пп.  «е» пп. 164.2.17 ПКУ, додатковим благом є сума знижки звичайної ціни (вартості) товарів, індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 ПКУ. Звертаємо увагу, що тут йдеться про звичайну ціну.

Випадки, коли оцінка обов’язкова, наведені у ст. 7 Закону про оцінку майна:

  • створення підприємств (господарських товариств) на базі державного майна або майна, що є у комунальній власності;
  • реорганізації, банкрутства, ліквідації державних, комунальних підприємств та підприємств (господарських товариств) з державною часткою майна (часткою комунального майна);
  • виділення або визначення частки майна у спільному майні, в якому є державна частка (частка комунального майна);
  • визначення вартості внесків учасників та засновників господарського товариства, якщо до зазначеного товариства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (часткою комунального майна), а також у разі виходу (виключення) учасника або засновника із складу такого товариства;
  • приватизації та іншого відчуження у випадках, встановлених законодавством, оренди, обміну, страхування державного майна, майна, що є у комунальній власності, а також повернення цього майна на підставі рішення суду;
  • переоцінки основних фондів для цілей бухгалтерського обліку;
  • оподаткування майна згідно з законом, крім випадків визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою;
  • визначення збитків або розміру відшкодування у випадках, встановлених законом;
  • в інших випадках за рішенням суду або у зв'язку з необхідністю захисту суспільних інтересів.

Як бачимо, тут немає такого випадку, як купівля-продаж нерухомого майна, тож сам факт продажу земельної ділянки ще не зобов’язує проводити оцінку. 

Проте тут є такий пункт, як оподаткування майна згідно з законом. Що це означає? На жаль, це формулювання занадто загальне і не зовсім точне. На практиці його застосовують при оподаткуванні доходу фізосіб від продажу майна з метою застосування ставки 5% відповідно до ст. 172 та ст. 173 ПКУ. В даному ж випадку йдеться про те, чи є позитивна різниця між балансовою вартістю земельної ділянки та договірною ціною, за якою фізособі продано земельну ділянку, знижкою звичаної ціни, що в свою чергу вважається додатковим благом фізособи.

На нашу думку, однозначної відповіді тут немає, тож викладемо наші міркування.

По-перше, порівнювати треба звичайну ціну земельної ділянки та її фактичну ціну продажу фізособі – про це чітко написано у пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. Балансова вартість використовується виключно для цілей бухобліку земельної ділянки як майна підприємства і не впливає на оподаткування доходу фізособи. Отже, якщо звичайна та фактична ціна суттєво не відрізняються, то додаткового блага тут немає.

По-друге, законом не визначено межі суттєвості, в яких наявність знижки не визнається. Отже, це припущення доведеться робити самостійно на свій ризик. Виключно для орієнтиру можна скористатися листом Мінфіну від 29.07.2003  N 04230-04108, де Мінфін визначає що порогом суттєвості   з   метою  відображення  переоцінки  або зменшення корисності об'єктів обліку може прийматись величина, що  дорівнює  10-відсотковому   відхиленню   залишкової вартості об'єктів обліку від їх справедливої вартості. Отже, можна припустити, що якщо відхилення продажної ціни ділянки від її звичайної ціни становить не більше 10%, продажна ціна може вважатися звичайною.

По-третє, за звичайну ціну можна прийняти ціну оцінки, що була зроблена у 2 кварталі 2020 року, оскільки до 4 кварталу 2020 року минуло небагато часу – менше року, і протягом цього часу вартість земельної ділянки суттєво не змінилася. Якщо ціна продажу суттєво не відрізняється від оціночної ціни, додаткове благо не виникає.

По-четверте, завжди можна обрати фіскальний варіант: в даному випадку можна оподаткувати позитивну різницю між оціночною вартістю землі за даними оцінки у 2 кварталі 2020 р. та ціною її продажу у 4 кварталі, якщо така різниця виникає. Повторюємо, порівнювати фактичну ціну продажу землі з її балансовою вартістю не потрібно.

 

Висновок. У ПКУ немає конкретних норм, на які можна було б спиратися в даному випадку. Тому доведеться зробити ряд припущень: а) наскільки суттєво може відрізнятися фактична ціна продажу земельної ділянки та її звичайна ціна; б) самостійно прийняти рішення про те, що звичайна вартість землі у 4 кварталі 2020 року суттєво не змінилася порівняно з її оціночною вартістю у 2 кварталі 2020 року і взяти до уваги оцінку, зроблену у 2 кварталі 2020 року. І вже на основі цих припущень зробити висновок, чи виникає додаткове благо у покупця, чи ні.

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20247
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627