• Посилання скопійовано

Підприємство оплачує витрати фізосіб - нерезидентів: чи утримувати ПДФО і ВЗ?

Підприємство - резидент працює за агентським договором та від імені підприємства нерезидента і за його рахунок оплачує рахунки за онлайн-навчання (мовне) працівників нерезидента (теж нерезидентів), проживання в готелі, залізничні квитки тощо. Чи є такі послуги додатковим благом для нерезидентів?

Податковий агент – це суб’єкт господарювання, який виплачує фізособі дохід і має від її імені за рахунок виплаченого доходу утримати ПДФО, ВЗ, перерахувавши їх до бюджету і відобразивши виплату у формі № 4ДФ (колишня № 1ДФ) (пп. 14.1.180 ПКУ).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь фізичної особи платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок (див. пп. 168.1.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 170.10.1 ПКУ, доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь фізичних осіб нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розділу IV «ПДФО» ПКУ для нерезидентів).

Таким чином, підприємство агент має утримувати ПДФО і ВЗ тільки в тому разі, якщо виплачує доходи фізособам нерезидентам. Про це має бути зазначено в агентському договорі. Тобто, предметом агентського договору має бути надання доходу фізичним особам нерезидентам, а не надання послуги підприємству нерезиденту.

Але якщо договором встановлено придбати послуги навчання, проживання, квитки для працівників нерезидента, де отримувачем цих послуг визначено підприємство нерезидент, підстав утримувати ПДФО і ВЗ немає, адже отримувачем цих послуг є саме підприємство нерезидент. У цій ситуації агент передає результати послуг підприємству нерезиденту, а не фізособам працівникам цього підприємства. А вже останнє вирішує питання з оподаткуванням наданих своїм працівникам доходів. Тобто, підприємство агент не надає доходу фізичним особам нерезидентам.

Звісно, що межа між першим та другим видом агентського договору може бути досить нечітка, розмита. З договору може бути незрозуміло, чи надає агент дохід фізособам, чи ж він всього лише надає послуги юридичній особі нерезиденту. Тому в кожній конкретній ситуації потрібно аналізувати умови договору, вносити до нього зміни, якщо виписано не досить чітко. 

Оскільки ситуація «на межі», можливо, доречно буде отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627