• Посилання скопійовано

СК у вигляді нерухомого майна: що з ПДФО?

Чи виникає у ФО об’єкт оподаткування ПДФО при внесенні до СК ТОВ 1 нерухомого майна, вартістю 1 000 грн. В подальшому, ТОВ 1 проводить дооцінку вказаного майна та, шляхом виділу, передає його до ТОВ 2 із балансовою вартістю 100 000 грн. ФО стає єдиним засновником ТОВ 2 та продає свої корпоративні права третій особі за 100 000 грн?

Згідно з пп. 163.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права (пп. 165.1.44 ПКУ).

Крім того, відповідно до пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ від оподаткування військовим збором звільняються доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи.

Отже, сума майнового внеску (нерухомого майна, обладнання) платника податку - фізичної особи - резидента до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Дохід, отриманий фізичною особою — резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від продажу іншій фізичній особі корпоративних прав у вигляді частки статутного капіталу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку.

При цьому фізична особа, яка отримує інвестиційний прибуток, зобов’язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

А Товариство зобов’язане лише відобразити суму інвестиційного прибутку фізичної особи  в податковому розрахунку в єдиній звітності за ознакою доходу «112».

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ, інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу.

Якщо фізособа продала частку в статутному капіталі ТОВ 2 іншій фізособі за 100000 грн, а раніше здійснені витрати на придбання зазначеної частки становили 1000 грн, то при продажу частки в статутному капіталі ТОВ 2 фізособою отримано інвестприбуток у сумі 99000 грн (100000 грн - 1000 грн). Тому фізособі із цієї суми доведеться сплатити ПДФО та ВЗ.

Така сума включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника податків.

При переданні майна з ТОВ 1 на ТОВ 2, виходить, що саме ТОВ1 є засновником ТОВ 2, а не фізособа.

В цьому випадку операція із внесення майна юридичної особи  до статутного капіталу іншої юридичної особи в обмін на емітовані нею корпоративні права вважається прямою інвестицією (пп. 14.1.81 ПКУ). І в обмін на таку інвестицію ТОВ 2 передає засновнику ТОВ 1 емітовані ним корпоративні права. 

Отже, ТОВ 1 - засновник у такому разі виступає інвестором, а ТОВ 2 — емітентом корпоративних прав. 

Внесення нерухомого майна до СК іншого підприємства вважається постачанням товарів (пп. 14.1.191 ПКУ). При цьому, якщо місце постачання товарів розташоване на митній території України, операція є об’єктом обкладення ПДВ згідно з пп. "а" п. 185.1 ПКУ. Тобто, при внесенні ТОВ 1 нерухомого майна у СК іншої юрособи  ТОВ 2, у ТОВ 1, якщо він є платником ПДВ виникають податкові зобов’язання. А от ПДФО тут не виникатиме.

Коли ТОВ 1 (а не ФО) стає єдиним засновником ТОВ 2 та продає вже свої корпоративні права третій особі за 100 000 грн.

У разі придбання фізособою корпоративних прав у юридичної особи зі знижкою, дохід фізособи у вигляді знижки зараховується до його загального місячного оподатковуваного доходу та оподаткуються ПДФО за ставкою 18%. Відповідно потрібно утримати із суми знижки і 1,5% військового збору (пп. 1.2 – 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Аналогічна думка зазначена у листі ДФСУ від 04.04.2019 р. №1446/6/99-99-13-02-03-15/ІПК. При цьому юрособа оподатковуваний дохід ПДФО фізособи повинен відобразити в Додатку № 4ДФ єдиної звітності за ознакою доходу "127".

А от при продажі частки СК за ціною вартості самої частки такого СК, то у фізособи-покупця не виникає інвестиційного прибутку.

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з продажу за кошти корпоративних прав і їх обміну на інші цінні папери, корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024272
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202471
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202491
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241461