• Посилання скопійовано

Як застосовувати податкову соцпільгу на роботі за сумісництвом?

Чи застосовується податкова соціальна пільга для працівника, який оформлений за сумісництвом на півставки? На основному місці роботі працівник перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 6 років

Порядок надання податкової соціальної пільги (ПСП) визначений ст. 169 ПКУ.

Так, у пп. 169.2.1 ПКУ зазначено, що ПСП застосовується до нарахованого платником податку місячного доходу у вигляді заробітної плати лише за одним місцем його нарахування (виплати). І якщо працівник працює у декількох роботодавців, то він має право самостійно вирішити, який роботодавець застосовуватиме до його доходу ПСП. Реалізує він таке право шляхом подання заяви про застосування ПСП (пп. 169.2.2 ПКУ).

Пунктом 2 постанови КМУ № 1227 визначено, що платник податку подає роботодавцеві заяву про застосування пільги.

Нормами ПКУ на сьогодні не передбачено затвердженої форми заяви про застосування ПСП. Тому заяву можна подати в довільній формі. При цьому, як зразок, можна використати форму заяви, яка була затверджена наказом №461 (на сьогодні втратив чинність і містила посилання на норми ПКУ).

Зверніть увагу, що поновлювати щорічно заяву про застосування ПСП, якщо підстава для її застосування залишається незмінною, не потрібно. Проте, якщо протягом звітного року у працівника виникає право на застосування ПСП за іншими підставами (наприклад, народження дітей, встановлення інвалідності тощо), то він подає нову заяву з пакетом документів, зазначених у Порядку №1227.

Відповідно до пп. 169.4.1 ПКУ, ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. В 2020 році ця сума становить 2940 грн.

Таким чином, якщо нарахована зарплата працівника дорівнює або менше граничного доходу, то до такого доходу може бути застосована ПСП у розмірі 1051 грн (50% від розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на 1 січня звітного року), або ж підвищена (1576,50 грн або 2102 грн), якщо працівник має на неї право. Якщо ж зарплата працівника перевищує зазначену межу, то застосувати ПСП взагалі не можна.

Виняток з цього правила становлять працівники, які мають дітей віком до 18 років. Для одного з батьків граничний розмір доходу визначається кратно кількості дітей (абз. другий пп. 169.4.1 ПКУ). У заяві про застосування ПСП такий працівник повинен зазначити, що чоловік (дружина) при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується правом на збільшення граничного доходу кратно кількості дітей. Жодних окремих заяв або довідок з місця роботи чоловіка (дружини) при цьому надавати не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627