• Посилання скопійовано

Допомога по частковому безробіттю: форма №1ДФ та Звіт з ЄСВ

ФОП з найманими працівниками отримав допомогу по частковому безробіттю на період карантину згідно з Постановою КМУ від 22.04.2020 р. №306 на працівників 2 жовтня за серпень, а виплатив - 5 жовтня. Як відобразити допомогу у формі №1ДФ та за який період? В Звіті з ЄСВ за жовтень показано допомогу з місяцем нарахування - серпень?

Допомогу по частковому безробіттю на період карантину можуть отримати, зокрема, роботодавці із числа суб'єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Податківці у підкатегорії 103.25, «ЗІР» зауважили, що сума допомоги по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коро-навірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, яка відповідно до ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення», перерахована Фондом на випадок безробіття роботодавцю та виплачена ним найманому працівнику, відображається у формі № 1ДФ за ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету. 

Тобто, отриману від Фонду суму допомоги по частковому безробіттю на період каранти-ну, роботодавець  відображає за формою № 1ДФ у ІV кварталі лише в графах "3а" та "3" за ознакою доходу «128», оскільки місяць (жовтень) отримання та виплати допомоги працівникам припадає саме на цей квартал. Допомога по частковому безробіттю звільнена від оподаткування ПДФО та військовим збором на підставі пп. 13 п. 1 розділу І Закону № 591.

Щодо ЄСВ, то визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Інструкцією №5. Згідно з п. 3.2 розділу ІІІ Інструкції №5, допомога по частковому безробіттю відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці (ЗІР, підкатегорія 201.03).

Отже, сума допомоги по частковому безробіттю, яка перераховується роботодавцям Фондом на випадок безробіття для виплати застрахованим особам, не включається до бази нарахування ЄСВ.

Тому допомогу по частковому безробіттю відображати в таблиці 6 Звіту з ЄСВ не потрібно, тому що ЄСВ на таку допомогу не нараховується. Не відображається скорочення робочого часу і в таблиці 5 цього Звіту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202468
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488