• Посилання скопійовано

Мобільний зв'язок не підтверджений документами: що з ПДФО?

ТОВ на ЄП, платник ПДВ, сплачує послуги за користування мобільним зв'язком працівників. Документів, які підтверджують, що ці витрати відносяться до господарських цілей, немає. Чи підпадають ці витрати під додаткове благо, ПДФО, ВЗ? Чи потрібно нараховувати ЄСВ? Як відобразити такі витрати у Звіті з ЄСВ та формі №1ДФ?

На підприємстві використання мобільного зв’язку може бути таких видів:

  1. відшкодування працівнику його витрат на мобільний зв'язок;
  2. корпоративний мобільний телефон;
  3. використання мобільного телефону працівника.

Оскільки в запитанні не конкретизовано, який саме зв'язок використовується, розглянемо всі три, бо від того, який вид користування мобільного зв’язку провадиться на підприємстві, і залежить оподаткування.

 

Відшкодування витрат працівнику на мобільний зв'язок

Відшкодування витрат працівнику на мобільний зв'язок необхідно передбачити в колективному або трудовому договорі типу: «Компенсація витрат на мобільний зв'язок» або «Відшкодування витрат працівнику на мобільний зв'язок».

Відповідно до пп. 14.1.48 ПКУ, сума відшкодування (компенсації) буде вважатися складовою заробітної плати та оподаткуватиметься ПДФО та ВЗ, а також нараховуватиметься ЄСВ.

У формі №1ДФ така виплата відображатиметься за ознакою доходу "101". А у таблиці 6 Звіту з ЄСВ зазначатиметься в одному рядку із заробітною платою.

 

Корпоративний мобільний телефон

Якщо підприємство сплачує вартість виробничих розмов, які здійснюють її працівники з мобільних телефонів, що обліковуються на балансі, об’єкту оподаткування ПДФО не виникає, у разі наявності підтверджуючих документів.

 

Використання мобільного телефону працівника

Сума коштів, відшкодована працівнику за використання власного мобільного телефону для виробничих потреб, у межах вартості мобільних розмов, не є додатковим благом та базою нарахування ЄСВ за наявності відповідних документів, що підтверджують використання мобільного зв’язку виключно у виробничих цілях, також на підставі підтверджуючих документів.

Крім того, щоб використовувати майно працівника зі службовою метою потрібно укласти договір оренди. Перевагами оренди телефонів є можливість швидко забезпечити зв'язком працівників та не нести при цьому значних витрат. До того ж розмір орендної плати за телефони не регулюється законодавчо, а встановлюється сторонами договору.

При отриманні від працівника в оренду телефона варто оформити акт приймання-передачі (у довільній формі) та зафіксувати в ньому стан телефону (ст. 767 ЦКУ). Повернення телефону працівнику також оформляють таким актом, щоб зафіксувати стан телефону на дату повернення.

А ось SIM-карту підприємству-орендарю доведеться придбати окремо. Факт передачі SIM-карти працівнику слід зафіксувати, наприклад, накладною або актом приймання-передачі. 

Суму оренди потрібно оподаткувати ПДФО та ВЗ як дохід фізособи від надання телефона у користування за ознакою доходу в формі №1ДФ – 196. А ось ЄСВ такі суми не обкладаються, оскільки здавання в оренду телефону не належить до виконання робіт або надання послуг.

При компенсації невиробничих розмов, як у другому, так і третьому випадку, виникає додаткове благо (пп. 164.2.17 ПКУ) від одержаних працівником від свого роботодавця безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) збільшений на натуральний коефіцієнт (пп. 164.5 ПКУ).  Суму доходу у вигляді додаткового блага відображають у формі №1ДФ за ознакою доходу «126».

Базою нарахування ЄСВ  для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Згідно з пп. 2.2.9 розділу ІІ Інструкції №5, фонд додаткової заробітної плати включає, зокрема, вартість безоплатно наданих окремим категоріям працівників послуг зв’язку та суми коштів на відшкодування їхньої оплати.   

Таким чином, базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати, яка включає компенсаційні виплати у вигляді у вигляді вартості невиробничих розмов з мобільних телефонів, що знаходяться на балансі роботодавця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627