• Посилання скопійовано

ПСП застосовано двома роботодавцями до одного працівника: виправлення

Внаслідок перевірки було виявлено помилку в формі №1ДФ: працівнику надано пільгу, оскільки його дохід складав менше 2940,00 грн. Проте таку ж пільгу було застосовано іншим роботодавцем. Як на даному етапі зробити виправлення в формі №1ДФ та доплатити ПДФО щодо працівника?

Відповідно до п. 169.1 ПКУ платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соціальної пільги.

Згідно до пп. 169.2.1 та пп. 169.2.2 ПКУ, податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви (зазначивши пп. 169.1.2 ПКУ) платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Тобто, якщо фізична особа працює на кількох підприємствах, вона повинна обрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу та подати роботодавцю письмову заяву.

Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області роз’яснює, що працівник, який порушив правила застосування податкової соціальної пільги, зокрема подав заяву за кількома місцями отримання доходів чи під час отримання інших доходів, втрачає право на отримання податкової соціальної пільги за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється.

Відновити право на застосування податкової соціальної пільги платник податку може шляхом подання заяви про відмову від такої пільги всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення, на підставі чого кожний роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а у разі, коли сума виплати недостатня, – за рахунок наступних виплат. Якщо сума недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, то такі суми включаються до річної податкової декларації такого платника податку. При цьому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються.

В ситуації, що розглядається, в наслідок перевірки було виявлено, що роботодавець недоутримав до бюджету ПДФО з нарахованого доходу працівника внаслідок застосування ПСП, бо з’ясувалося, що ПСП також було утримано іншим роботодавцем до доходу цього працівника. Така помилка призвела до заниження зобов’язань за цими платежами.

Відповідно до пп. 169.4.3 ПКУ роботодавець має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги.

Також, роботодавець зобов'язаний здійснити перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої ПСП за наслідками звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року (пп. 169.4.2 ПКУ).

Відносити їх до місяців, за які вони нараховані, і подавати уточнюючі розрахунки не потрібно.

Отже, роботодавець має право здійснити перерахунок сум наданих ПСП за будь-який період та відобразити результати такого перерахунку у формі №1ДФ у кварталі, в якому проведено такий перерахунок, причому для його проведення не обов’язково чекати на закінчення календарного року. Податковий агент має право провести такий перерахунок у будь-який момент.

Тобто перерахунок ПСП роботодавець може провести у місяці виявлення помилки, наприклад  у жовтні 2020 року та відобразити результат перерахунку у формі № 1ДФ за IV квартал 2020 року при цьому у графах 3а і 3 зазначити суму нарахованого доходу у ІV кварталі, у графах 4а  і 4  - дохід збільшити на суму недоплати ПДФО до бюджету внаслідок неправомірного застосування ПСП.

Таким чином, виправити помилку у цій ситуації потрібно наступним чином. Внаслідок перевірки було виявлено помилку в формі № 1ДФ, де до доходу працівника було застосовано пільгу (припустимо, застосовано загальний розмір ПСП 50%, розмір якої складає 1051,0 грн.), оскільки його дохід склав менше 2940,00 грн., де сума сплаченого ПДФО до бюджету склала 340,02 грн. ((2940,-00-1051,00)х18%) і таку  ж пільгу було застосовано іншим роботодавцем до доходу цього працівника.

Перед виправленням помилки самому працівнику потрібно визначитись, у якого роботодавця він буде застосовувати пільгу, і перевірити наявність заяви на пільгу у того роботодавця, якого він обере. Інший роботодавець повинен буде виправити помилку, яка полягає у зайвому застосуванні ПСП.

Для початку потрібно визначити суму ПДФО, яку потрібно було б сплатити – це 529,20 грн. (2940,00х18%). Після перерахунку сума недоплати ПДФО до бюджету склала 189,18 грн. (529,20-340,02). Припустимо, що загальна сума зарплати працівниці, нарахованої за ІV кварталі – 9000,00 грн. (тобто по 3000,00 грн. за місяць), отже сума ПДФО, утриманого із цього доходу складатиме 1620,00 грн.

Форма № 1ДФ за IV квартал 2020 року з урахуванням виправленої помилки заповнюватиметься наступним чином:

  • у графах 3а і 3 зазначають суму нарахованого доходу за ІV кварталі – 9000,00 грн;
  • у графах 4а  і 4  - утриману суму ПДФО збільшують на суму недоплати ПДФО до бюджету внаслідок неправомірного застосування ПСП – 1809,18 грн (1620,00 грн+189,18 грн);

у графі 5 – зазначають ознаку доходу «101», всі інші графи не заповнюють.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202445
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202426
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024623
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202487