• Посилання скопійовано

Не застосували ПСП: як це виправити без штрафу?

У жовтні-листопаді 2019 р. працівниця була в щорічній та додатковій відпустці на дітей. При виплаті відпускних ПСП не застосували, а при виплаті зарплати за листопад не провели перерахунок ПДФО і утримали на 67 грн більше податку та відобразили у формі №1ДФ за 4 квартал 2019 р. Чи можна виправити цю помилку без штрафів?

Відповідно до пп. 169.1 ПКУ платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соціальної пільги.

Згідно з пп. 169.4.1 ПКУ, ПСП застосовують до доходу (у вигляді зарплати), нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця, якщо розмір такого доходу не перевищує суми, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 й округленого до найближчих 10 грн.

Таким чином, ПСП у 2019 р. складала 960,50 грн на одну дитину.

Відповідно до пп. 169.2.1 та пп. 169.2.2 ПКУ, податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Згідно з пп. 14.1.48 ПКУ, заробітна плата – основна й додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму.

Перелік виплат, які входять до складу зарплати, передбачено Інструкцією №5. 

Крім того, якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (абз. 3 пп. 169.4.1 ПКУ).

Тобто сума відпускних відноситься до заробітної плати, яка підлягає оподаткуванню та застосуванню ПСП, передбачених пп. 169.1 ПКУ.

При перехідній відпустці суми нарахованої відпустки розподіляють за місяцями. У місяці надання відпустки, суму нарахованих відпускних додають до заробітної плати, отриманий результат порівнюють з граничною величиною доходу, що дає право на застосування ПСП. І якщо таке право виникає, ПСП застосовується до нарахованого доходу, а з суми, що залишається утримують 18% ПДФО. Із суми відпускних, що припадає на інший місяць утримують ПДФО у розмірі 18%, а чи буде право на ПСП в даному місяці роботодавець визначає в найближчому розрахунковому періоді, шляхом перерахунку доходу працівника.

Відповідно до пп. 169.4.3 ПКУ роботодавець має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги.

Також роботодавець зобов'язаний здійснити перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої ПСП за наслідками звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року (пп. 169.4.2 ПКУ).

Отже, роботодавець має право здійснити перерахунок сум наданих ПСП за будь-який період та відобразити результати такого перерахунку у формі №1ДФ у кварталі, в якому проведено такий перерахунок.

Тобто перерахунок ПСП за листопад 2019 р., роботодавець може провести у червні 2020 року та відобразити результат перерахунку у формі №1ДФ за IІ квартал 2020 року так: у графі 3а і 3 зазначають суму нарахованого доходу у ІІ кварталі, а графи 4а  і 4  - зменшують на суму надміру нарахованого та перерахованого ПДФО. 

У розділі II форми №1ДФ результати річного перерахунку не відображають, оскільки для військового збору його не проводять.

Такий перерахунок ПДФО дає змогу виправити помилку без застосування штрафних санкцій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202413
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024126
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434