• Посилання скопійовано

Сплатили ПДФО та ВЗ при страхуванні працівника: як відобразити у формі №1ДФ?

Підприємство уклало договір добровільного медстрахування працівників, сплативши страховий внесок за кожного працівника. Також було прийнято рішення сплатити за рахунок підприємства суму ПДФО та ВЗ (податок з цієї суми вже буде утримано із зарплати працівників). Як відобразити нарахування таких доходів у ф. №1ДФ?

Відображення у формі №1ДФ

Сума страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у тому числі за договорами добровільного медичного страхування, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (пп. 164.2.16 ПКУ).

Тобто така сума, сплачена роботодавцем страховій компанії на користь працівника, оподатковується ПДФО у розмірі 18% та військовим збором у розмірі 1,5% як додаткове благо. При цьому, оскільки такий дохід надається у негрошовій формі, при розрахунку бази оподаткування ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт, передбачений пп. 164.5 ПКУ, який наразі дорівнює 1,219512.

У формі №1ДФ дохід, отриманий працівником у вигляді добровільного медичного страхування, відображається за ознакою «124» і відображається повністю, без вирахування ПДФО та військового збору.

Для військового збору застосування коефіцієнта, визначеного пп. 164.5 ПКУ, не передбачено.

Своєю чергою, як зазначали податківці, оскільки коефіцієнт, передбачений пп. 164.5 ПКУ, застосовується для визначення бази оподаткування ПДФО, то у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі суми нарахованого доходу у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за ф. №1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнта.

Разом з цим, сума податкового зобов'язання фізичної особи, сплачена за рахунок коштів податкового агента, вважається додатковим благом та також оподатковується ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5%. Дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «126», вже без застосування натурального коефіцієнта.

 

Довідка про доходи

Якщо застосовувати форму Довідки про доходи, затверджену Наказом Мінсоцполітики №192, то у ній зазначається сума заробітної плати, в т. ч. у натуральній формі (грн), а також сума інших нарахувань, в т. ч. у натуральній формі (грн) – тобто окремо суми, що відносяться до складу заробітної плати, а окремо ті, що надаються понад передбачені трудовим договором гарантії. Якщо підприємство використовує власнорозроблену форму довідки, то такий розподіл можна не здійснювати, однак все одно суму вартості страхування, а також суму сплаченого за працівника ПДФО та ВЗ включають до загального обсягу доходу, що відображається у довідці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202432
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202424
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202433
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024618
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202487