• Посилання скопійовано

Чи можна не зазначати ІПН фізособи у формі №1ДФ?

Акціонерам нараховуються дивіденди. Щодо частини акціонерів відсутні ІПН. Податки сплачуються. Як відобразити у формі №1ДФ акціонерів, щодо яких немає інформації про їх ІПН?

Згідно з пп. 14.1.180 ПКУ, податковий агент зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розд. IV ПКУ 

Зокрема, як зазначено у пп. 70.1 ПКУ, до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків включається інформація про осіб, які відповідно до законодавства зобов'язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України.

Реєстраційні номери облікових карток платника податків використовуються фізичними особами в усіх документах, які містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків, зокрема, у разі виплати доходів, з яких утримуються податки згідно із законодавством України.

Своєю чергою, фізичні особи зобов'язані подавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки юридичним та фізичним особам, що виплачують їм доходи (пп. 70.12.1 ПКУ).

Отже, податковий агент задля дотримання вимог відповідних норм ПКУ, зобов’язаний проводити нарахування (виплату) доходів фізичній особі лише з відображенням ІПН такої особи у відповідній звітність (формі №1ДФ).

Так у графі 2 "Податковий номер або серія та номер паспорта" форми №1ДФ відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізичної особи (для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), про яку надається інформація в податковому розрахунку (п. 3.1 Порядку №4).

Таким чином, зазначення номера паспорту замість ІПН передбачено лише у разі наявності відмітки про відсутність ІПН через релігійні переконання. У всіх інших випадках в обов’язковому порядку повинен вказуватись номер ІПН особи, яка отримує дохід.

При цьому, пп. 119.2 ПКУ передбачено відповідальність за оформлення документів, що містять інформацію про об’єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків, у випадку, коли законодавство вимагає від особи-резидента отримання такого номера, або з використанням недостовірного реєстраційного номера облікової картки платника податків, крім випадків, визначених пп. 119.1 ПКУ, у вигляді накладення штрафу у розмірі 340 гривень.

Зважаючи на зазначене вище, податковий агент зобов’язаний зазначати ІПН особи, якій здійснюється виплата доходу (без виключень).

У випадку ж зазначення у первинних документах (відомості нарахування дивідендів тощо) помилкового ІПН особи, якій виплачується дохід, то від податківців чекає штраф у розмірі 340 грн. 

Крім того, у разі зазначення у формі №1ДФ помилкового ІПН отримувача доходу, на підприємство очікує штраф передбачений пп. 119.1 ПКУ. За подання з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зміни платника податку передбачено штраф у розмірі 1020 гривень (або при повторному порушенні - 2040 грн).

Тому без наявності ІПН особи, якій виплачується дохід, підприємство не зможе уникнути штрафу за помилки у поданій звітності (в даному випадку це буде помилка у ІПН отримувача доходу), а отже підприємству все-таки доведеться отримувати від акціонерів їхні ІПН (як варіант звернутись до протоколу про виплату дивідендів, або інших установчих документів).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202462
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488