• Посилання скопійовано

Як відобразити у формі №1ДФ орендну плату за авто, що виплачується нерегулярно?

ТОВ на загальній системі орендує у фізособи легкове авто. У І кварталі нараховано орендну плату за січень-лютий, податки з неї сплачено у І кварталі, а сама орендну плату виплачена у ІІ кварталі вже без сплати податків. Як відобразити це у формі №1ДФ за І та за ІІ квартал?

Відповідно до п. 3.2 Порядку №4, у графі 3а "Сума нарахованого доходу" форми №1ДФ відображається (за звітний квартал) дохід, який нарахований фізособі. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи, чи ні. Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО та військового збору (у періоді його справляння).

Далі, згідно з п. 3.3 Порядку №4 у графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Зокрема, для зарплати є окреме правило: зарплата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який зарплату було нараховано. Але це правило стосується лише вчасно виплаченої зарплати, відповідно, доходів у вигляді орендної плати воно не стосується. Таким чином, виплату орендної плати потрібно відображати у тих кварталах, коли вона фактично була здійснена.

Так, відповідно до п. 3.4 та п. 3.5 Порядку №4 у графі 4а "Сума нарахованого податку" відображається сума ПДФО, нарахованого та утриманого з доходу, а у графі 4 "Сума перерахованого податку" відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Яку суму наводити у графі 3 –  нараховану з урахуванням ПДФО та військового збору чи виплачену без врахування ПДФО та військового збору, - у Порядку №4 прямо не сказано. Проте податківці зазначають, що у графі 3 відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку у відповідності із нарахованим доходом, а саме - без вирахування із суми нарахованого доходу нарахованих сум податків і зборів, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4, суми орендних платежів, які виплачуються податковим агентом на користь фізосіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування та інше майно), відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «127», як виплата інших доходів – див. тут.

За таким же принципом заповнюється і рядок про військовий збір у розділі ІІ форми №1ДФ.

Заповнення форми №1ДФ за І та ІІ квартали покажемо у зразку нижче.

 

Зразок заповнення форми №1ДФ за І та за ІІ квартали у разі несвоєчасної виплати орендної плати за оренду автомобіля

Розділ I. Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізосіб, і суми утриманого з них податку

№ з/п

Податковий номер або серія та номер паспорта*

Сума нарахованого доходу (грн, коп.)

Сума виплаченого доходу (грн, коп.)

Сума утриманого податку (грн, коп.)

Ознака доходу

нарахованого

перерахованого

1

2

3

4

5

І кв.

1112224444

2000,00

--

360,00

360,00

127

ІІ кв.

1112224444

--

2000,00

--

--

127

 

Розділ II. Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір

х

Загальна сума нарахованого доходу (грн, коп.)

Загальна сума виплаченого доходу (грн, коп.)

Загальна сума утриманого податку, збору  (грн, коп.)

нарахованого

перерахованого

Військовий збір, І кв.

2000,00

--

30,00

30,00

Військовий збір, ІІ кв.

--

2000,00

--

--

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627