• Посилання скопійовано

Як виправити суму військового збору в формі №1ДФ?

У формі №1ДФ за І квартал 2020 р. допущено помилку в сумі ВЗ в розділі ІІ. Подано нову звітну форму №1ДФ (яка була ідентична попередній, тільки суму ВЗ поставлено правильно). В результаті прийшло повідомлення про помилку в розділі І. Чи врахувала ДПС дані розділу І, чи потрібно подавати нову звітну з правильно виправленим розділом ІІ?

Відповідно до пп. 4.2 та пп. 4.3 Порядку №4, помилки у формі №1ДФ виправляють шляхом подання:

  • звітного нового податкового розрахунку - подається до спливу строку його подання;
  • уточнюючого податкового розрахунку - подається після спливу строку подання, він може подаватися як за звітний період, так і за попередні періоди.

Згідно з пп. 4.4 Порядку №4, порядок заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків є однаковим, тобто у новій звітній формі №1ДФ не потрібно було повторювати рядки розділу І – адже вони були правильними. Тобто дублювати правильні показники, як в уточнюючій, так і в новій звітній формі не потрібно. Потрібно виправляти лише помилки. 

Звітний новий та уточнюючий податкові розрахунки подаються на підставі інформації з попередньо поданого податкового розрахунку і містять інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються, тобто виправляти потрібно було тільки помилкові дані.

Коригування показників розділу II в підрозділі «Військовий збір» потрібно було зробити так: для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Військовий збір - виключення****» потрібно було повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» - відобразити правильну інформацію.

Крім того, потрібно у спеціально відведеному полі вказати  звітний період, який підлягає коригуванню, та проставити відмітку: «Звітний новий» чи «Уточнюючий».

Але за умовами запитання виправлення було здійснено не так, а шляхом надсилання ще одного розрахунку за формою №1ДФ, в результаті чого в розділі І відбулося повторне відображення даних, але до задвоєння це не привело. Оскільки виявлення наявності ідентичного запису в Центральній Базі даних Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (порівнюються суми доходу, податку, ознака доходу, ознака пільги, дати прийому та звільнення), такий повторно надісланий звіт відбракувався за кодом помилки 73 «Увага, такий запис направлено до відома і не підлягає вилученню» з причин дублювання, про що повідомлено підприємство. Такий запис направляється до відома і вилученню не підлягає. Таким чином, дані щодо розділу І форми №1ДФ було враховано ще при попередньому поданні.

З розділом ІІ ситуація інша, оскільки сума ВЗ збільшилася  на суму зазначену в поданій повторно формі №1ДФ, то тепер потрібно зайву суму зняти, тобто зняти ту суму, що мали виправити на початку. 

Отже, виправити таку помилку, потрібно шляхом подання нового звітного розрахунку (в межах строку його подання, якщо строк сплине, тоді подати уточнюючий податковий розрахунок), в якому розділ І не заповнюється, а в розділі ІІ у рядку «Військовий збір - виключення****» потрібно зазначити графи помилкового рядка із форми №1ДФ, які попередньо підлягали виправленню. При цьому рядок «Військовий збір»  вже не заповнюється, оскільки таку інформацію було подано з останнім новим звітним розрахунком.

Зазначимо, що у разі подання уточнюючого податкового розрахунку з метою виправлення помилок, які призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань до платника податків застосовується штраф у розмірі 510 грн. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024242
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202469
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451