• Посилання скопійовано

Надання в безоплатне користування майнового комплексу фізособою: чи сплачувати ПДФО?

Засновник передає підприємству майновий комплекс у безоплатне користування на 30 років. Чи виникає в даному випадку у підприємства дохід? Чи потрібно сплачувати ПДФО та ВЗ?

Операція з безоплатної передачі певної речі у користування протягом встановленого строку є операцією з позички такого майна і регулюється главою 60 ЦКУ (п. 1 ст. 827 ЦКУ). Своєю чергою, з метою бухобліку до операцій позички можуть бути застосовані норми П(С)БО 14, передбачені для операційної оренди.

Такий об'єкт відображається отримувачем на позабалансовому рахунку (рахунок 01 «Орендовані необоротні активи», відкривши до нього окремий субрахунок, наприклад, 012 «Необоротні активи, отримані в позичку») за вартістю, вказаною в договорі позички. При цьому, оскільки такий об’єкт знаходиться на позабалансовому рахунку і право власності на нього до підприємства не переходить, то позичкоотримувач не нараховує на нього амортизацію.

Витрати, пов’язані із підтриманням об’єкту позички у належному стані, відносяться до витрат такого позичкоодержувача (за Дт рахунків 23, 91, 92, 93, 94 залежно від функціонального призначення такого комплексу).

Водночас, витрати на його поліпшення (модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигід, які первісно очікувалися від його використання, відображаються позичкоодержувачем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів (п. 8 П(С)БО 14) – субрахунок 117 «Інші необоротні матеріальні активи». Такі витрати зараховуються до складу основних засобів як первісна вартість нового об'єкта підгрупи 2.7 класифікації основних засобів, наведеної в п. 7 Методичних рекомендацій №561. І от на них вже підприємство нараховує амортизацію.

 

Чи виникає дохід?

Відповідно до п. 5 П(С)БО 16 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

При безоплатному отриманні послуги (в даному випадку це послуга з користування майном) ані збільшення активу, ані зменшення зобов'язання не відбувається. Тому вважаємо, що дохід тут не виникає.

Навіть, якщо йти за принципом повного висвітлення інформації у фінансовій звітності, то на кінцевий фінансовий результат це не вплине, оскільки такий дохід буде нараховано разом з витратами записом Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 719. За такого підходу як доходи, так і витрати виникають у розмірі ринкової (справедливої) вартості аналогічних послуг з оренди.

 

Податок на прибуток

Оскільки, як було зазначено вище, майно передається лише у користування і в обліку відображається на позабалансовому рахунку (без нарахування амортизації), то податкових різниць не виникає (як і впливу на фінансовий результат).

А ось щодо проведеного поліпшення такого об’єкта, у разі застосування підприємством податкових різниць, виникне необхідність коригувати фінансовий результат на суму амортизації таких поліпшень за ст. 138 ПКУ.

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 163.1.2 ПКУ об’єктом оподаткування ПДФО є доходи фізособі з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання). В даному випадку, фізособа надає майновий комплекс у безоплатне користування, а отже, доходу не отримує.

Таким чином ані ПДФО, ані ВЗ в даному випадку не нараховується. Аналогічно, в зв’язку з відсутністю доходу, не виникає і обов’язку нараховувати ЄСВ.

Єдине «але» - необхідно звернути на те, що підприємство має перезаключити договори на надання комунальних послуг на себе, оскільки, якщо вони будуть оформлені на засновника, а фактично їх буде сплачувати підприємство, то у засновника у цій сумі виникне дохід, з якого необхідно буде утримати ПДФО (із застосуванням натурального коефіцієнта) та ВЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024117
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202431
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024633