• Посилання скопійовано

Корпоративні права отримані фізособою безоплатно: що з ПДФО та ВЗ?

Засновники ТОВ (дві фізособи) передали належні їм корпоративні права третій фізособі безоплатно. Як така операція оподатковується ПДФО та ВЗ?

Правила оподаткування ПДФО операції з відчуження фізособами корпоративних прав прописані в розділі ІV ПКУ.

 

Операція з безоплатної передачі корпоративних прав фізособі

По-перше, слід врахувати, що безоплатна передача корпоративних прав оформлюється договором дарування.

Нагадаємо, що згідно із ст.  717 ЦКУ за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Але договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

Як роз’яснює Мінюст, договір дарування може укладатися в усній, простій письмовій і письмовій нотаріальній формі. Форма договору визначається у залежності від виду майна, що є предметом договору дарування.

Усна форма укладання договору дарування може мати місце при даруванні предметів особистого користування та побутового призначення, коли таке бажання висловлюється прямо й дарунок передається обдаровуваному в момент укладання договору.

Письмова форма є обов’язковою для дарування майнового права та дарування з обов’язком передати дарунок у майбутньому (в разі недодержання письмової форми цей договір є нікчемним), а також для дарування рухомих речей, що мають особливу цінність, хоча передання такої речі за усним договором також є правомірним, якщо тільки суд не встановить, що обдаровуваний заволодів нею незаконно.

Письмова форма з нотаріальним посвідченням необхідна для договору дарування нерухомої речі й валютних цінностей на суму, що перевищує п’ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Корпоративні права належать до рухомого майна, але не є валютними цінностями. Тому посвідчувати такий договір у нотаріуса не обов’язково. Але краще укласти такий договір у письмовій формі.

Оскільки дарувальниками є фізособи, то вони не є податковими агентами щодо доходу, отриманого обдаровуваним- фізособою.

Все це важливо знати для того, щоб зрозуміти, хто і коли має сплачувати ПДФО (а, значить, і військовий збір – далі ВЗ) з такого доходу.

Як нагадують податківці, пп. 174.6 ПКУ передбачено оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладення договору дарування) від фізичних осіб.

Так, відповідно до абз. 2 пп. 174.6 ПКУ об’єкти дарування, зазначені в пп. 174.1 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Згідно з пп. 174.2.2 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не зазначені у пп. 174.2.1 ПКУ, зокрема, членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною пп. 167.2 ПКУ (5%).

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (пп. 168.2.1 ПКУ).

Отже, у разі безоплатного отримання фізичною особою (не є членом сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого та другого ступенів споріднення) доходу у вигляді корпоративних прав (частки в статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи - засновника підприємства за заявою, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства в цілях оподаткування ПДФО такий дохід слід розглядати як дохід, отриманий платником податку у дарунок, що підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5%. А отже, і ВЗ за ставкою 1,5%.

При цьому, фізособа, яка безоплатно отримала корпоративні права (частку в статутному фонді юрособи) від іншої фізособи - засновника підприємства, повинна подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, наступного за роком, в якому було отримано такий дохід (пп. 49.18.4 ПКУ). Сплатити суму ПДФО та ВЗ, зазначену в цій декларації, слід до 1 серпня такого року (пп. 179.7 ПКУ).

Але є і виключення: якщо обдаровувана фізособа є підприємцем, то такий дохід (і податки) вона має зазначити в річній декларації, яка подається до 9 лютого року, наступного за роком, за який підприємець звітує про свою діяльність. І сплатити ПДФО та ВЗ, визначені в такій декларації, треба протягом 10 днів після закінчення граничного строку подання такої декларації.

З якої суми слід сплачувати ці податки? Базою оподаткування в цьому випадку буде оціночна вартість дарунку. Як її порахувати, ПКУ не говорить. Але, наприклад, у цьому листі, виданому на допомогу нотаріусам, говориться: «Згідно з Постановою №358 «базою оцінки для визначення оціночної вартості для передбачених Податковим кодексом України цілей (далі - оціночна вартість) є ринкова вартість, розрахована відповідно до національних стандартів та інших нормативно-правових актів з питань оцінки майна і майнових прав». Тобто ця постанова застосовується для цілей, визначених ПКУ щодо оцінки будь-якого майна платника податку, операції з яким підлягають оподаткуванню».

Тобто, щоб дізнатись суму ПДФО та ВЗ, які доведеться сплатити, та яку суму доходу у вигляді дарунку слід відобразити в декларації, доведеться звернутися до незалежного експерта з оцінки. Бажано зробити це на дату ще складання договорів дарування між фізособами.

 

Якщо ТОВ ліквідується

Після безоплатного отримання корпоративних прав ТОВ отримує нового власника-фізособу. Що як цей ТОВ ліквідується і власник отримує належну його частці у статутному капіталі виплату? Чи оподатковується ця виплата ПДФО та ВЗ?

У такому випадку оподатковуватися може дохід, який в розділі ІV ПКУ має назву «інвестиційний прибуток».

Згідно із пп. 14.1.81-1 ПКУ,  інвестиційний прибуток для цілей розділу IV ПКУ – це дохід у вигляді позитивної різниці між доходом, отриманим платником податку від проведення операцій з цінними паперами з урахуванням курсової різниці, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, та витратами на придбання таких інвестиційних активів.

Правила оподаткування інвестиційного прибутку фізособи наведені в пп. 170.2 ПКУ.

І ось тут вже прописана більш чітка формула:

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4-170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Продажем в цій ситуації вважається, зокрема, повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Також витратами на придбання корпоративних прав вважаються операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

Але у даному випадку новий власник таких витрат не поніс! Адже йому корпоративні права були подаровані. Для цього випадку у пп. 170.2.2 ПКУ є окрема норма:

Інвестиційний актив, подарований платнику податку, вважається придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита та ПДФО, сплачених у зв'язку з таким даруванням.

Про військовий збір при визначенні суми витрат законодавці, як ми бачимо, забули.

Отже, порахувати різницю, знаючи суму виплати та раніше сплачену суму ПДФО, буде не складно. 

Оподатковуватись така різниця буде як ПДФО (18%), так і ВЗ (1,5%). Як розрахунок суми оподаткованого доходу, так і сплата податків з неї – це обов’язок самої фізособи. Тобто, цей дохід теж слід буде зазначити в річній декларації про майновий стан та доходи у порядку, зазначеному вище.

 

Якщо розмір статутного капіталу ТОВ зменшиться

У такому випадку фізособа теж отримає певну виплату від ТОВ – в розмірі зменшення статутного капіталу.

І, хоча в пп. 170.2 ПКУ така ситуація прямо не прописана, податківці вважають, що порядок оподаткування такого доходу буде таким ж, як і при ліквідації ТОВ.  Ми про це писали тут.

Тобто з метою оподаткування ПДФО та ВЗ немає значення, як власник отримає належну йому частку майна, через зменшення статутного капіталу, при виході із засновників чи при ліквідації ТОВ. Правила і ставки оподаткування будуть однаковими.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20247
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627