• Посилання скопійовано

Матеріальна допомога на поховання родича працівника: що з оподаткуванням?

Працівникові підприємства видається грошова матеріальна допомога за рахунок підприємства на поховання родича в сумі 5 тис. грн. Як оформити таку виплату? Чи потрібно оподатковувати суму матеріальної допомоги ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Згідно з пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ не включаються до оподатковуваного доходу фізособи кошти або вартість майна (послуг), які надаються як допомога на поховання платника податків роботодавцем такого померлого платника податків за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) в розмірі, що не перевищує подвійного розміру доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу (у 2019 році - 5380 грн). Сума перевищення за її наявності остаточно обкладається під час її нарахування (виплати, надання).

Отже, коли підприємство виплачує за свій кошт матеріальну допомогу на поховання не працівника підприємства, а його родича, така виплата не підпадає під дію пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ.

Відповідно, вся сума виплаченої допомоги перетвориться для одержувача в додаткове благо. Отже, з неї потрібно буде утримати ПДФО та ВЗ. А ось ЄСВ не буде (див. п. 14  Розділу І Постанови №1170).

Як бути в такій ситуації? Тут на допомогу може прийти пп. 170.7.3 ПКУ. Відповідно до цього підпункту не включається до оподатковуваного доходу фізособи сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує величину, обчислену згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (одинарний розміру доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу). У 2019 році — 2690 грн. Усе, що вище за цю суму, — це оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага.

Зверніть увагу, що  при отриманні нецільової благодійної допомоги в розмірі, що перевищує неоподатковувану межу (у 2019 році — 2690 грн), фізособа-одержувач зобов’язана подати річну декларацію про доходи із зазначенням суми такої допомоги (останній абзац пп. 170.7.3 ПКУ).

Нецільова благодійна допомога, не оподатковувана ПДФО, військовим збором теж не оподатковується (пп. 1.2 п. 16 -1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Якщо сума допомоги перевищує у 2019 році 2690 грн, то сума перевищення оподатковується і ПДФО, і ВЗ.

А ось ЄСВ на нецільову благодійну допомогу не нараховують незалежно від суми такої допомоги, оскільки ця виплата не входить до фонду оплати праці, та, як було зазначено вище, вона включена до Переліку №1170.

Що стосується документального оформлення, то від працівника — одержувача допомоги потрібна заява з проханням надати нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами. На підставі заяви керівник підприємства видає відповідний наказ (розпорядження). Копію свідоцтва про смерть родича працівника можна не додавати, оскільки допомога нецільова.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627