• Посилання скопійовано

Квитки на потяг для ФОП – постачальника послуг: що з ПДФО?

Підприємство помилково придбало квитки на потяг для ФОП – постачальника послуг, який їздив для енергообстеження об’єкта нерухомості в інше місто разом з представниками замовника. Чи є ця операція додатковим благом? Який порядок її оподаткування? Як відобразити її в ф. №1ДФ?

У цій ситуації податковим агентом можливо три варіанти інтерпретації доходу:

1. дарунок (пп. 165.1.39 ПКУ);

2. нецільова благодійна допомога (пп. 170.7.3 ПКУ);

3. додаткове благо (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, відповідно до пп. 163.1.1 якого об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Водночас, доходи, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено пп. 164.2 ПКУ, зокрема:

  • дохід у вигляді вартості отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розд. IV ПКУ (пп. 164.2.10 ПКУ);
  • дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ);
  • інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

1) Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році – 1043,25 грн), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

ДФС в ІПК від 27.05.2019 р. №2403/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість дарунків, наданих йому юридичною особою, яка у розрахунку на місяць не перевищує вказаний вище розмір.

У разі, якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо з урахуванням положень пп. 164.5 ПКУ. При цьому вказана сума перевищення також є об'єктом оподаткування військовим збором без застосування коефіцієнту, визначеного пп. 164.5 ПКУ.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4, вартість подарунків, якщо їх вартість не вище встановленого співвідношення до однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 01 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі, відображається в податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «160».

Якщо вартість подарунків перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення відображається в ф. №1ДФ під ознакою доходу «126» як додаткове благо.

2) Положеннями пп. 170.7.3 ПКУ передбачено, що не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у т. ч. матеріальної, що надається, зокрема, резидентами – юридичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2019 р. – 2690 грн).

Благодійник – юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності ф. №1ДФ.

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – юридичної особи платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, тобто 2690 грн.

ДФС в ІПК від 08.10.2018 р. №4334/6/99-95-42-02-15/ІПК повідомляє, що згідно з Довідником, сума нецільової благодійної допомоги, у т. ч. тієї, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ з ознакою доходу «169».

При цьому враховуючи, що коефіцієнт, передбачений пп. 164.5 ПКУ, застосовується для визначення бази оподаткування ПДФО, то у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі, суми нарахованого доходу у графах За «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за ф. №1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнту.

Застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного пп. 164.5 ПКУ, не передбачено (п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

У рядку «Військовий збір» податкового розрахунку за ф. №1ДФ відображаються загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками) (п. 3.11 розд. III Порядку №4).

3) Положеннями пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, то сума ПДФО об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними пп. 164.5 ПКУ.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) ПДФО та ВЗ до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

ДФС в ІПК від 05.08.2019 р. №3650/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що дохід у вигляді вартості послуг проживання та проїзду фізичних осіб, які оплачуються юридичною особою – резидентом за власний рахунок, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких фізичних осіб як додаткове благо та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку №4, дохід, отриманий платником податків як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни відображається під ознакою доходу «126».

 

ПДВ

Крім того, витрати на придбання квитків на потяг для ФОП – постачальника послуг в розумінні пп. «г» п. 198.5 ПКУ є такими, що використані в операціях, що не є господарською діяльністю підприємства – замовника платника ПДВ.

Норми вказаного пункту зобов'язують платника ПДВ нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені пп. 201.10 ПКУ, зведену податкову накладну за такими квитками придбаними з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202453
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202473
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202444
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241261
  • Застосування ПСП до доходу сумісника за місцями роботи
    Чи потрібно застосовувати та здійснювати перерахунок ПСП в наступній ситуації...
    19.02.202464