• Посилання скопійовано

Сплата страхового платежу за авто фізособи-орендодавця: що з ПДФО?

Якщо орендар сплачує страховий платіж за авто орендодавця–фізособи, то чи потрібно нараховувати ПДФО та військовий збір?

Страхування транспортного засобу здійснюється орендодавцем - це вимога ч. 1 ст. 802 ЦКУ. З іншого боку, як передбачено у ч. 2 ст. 771 ЦКУ, договором оренди може бути встановлено обов'язок орендаря укласти договір страхування автомобіля, який передано у найм. Якщо така вимога не передбачена, тоді застрахований власником автомобіль, який згодом передано в оренду, не припиняє чинності договору страхування транспортного засобу.

Що стосується страхування відповідальності орендаря за шкоду, яка може бути завдана іншій особі у зв'язку з використанням автомобіля, то його порядок, як передбачено у ч. 2 ст. 802 ЦКУ, встановлюється законом. Відповідно до Закону №1961, обов'язок страхування цивільно-правової відповідальності покладено на власників ТЗ, а за визначенням п. 1.6 Закону №1961, власником ТЗ на підставі договору оренди є орендар, але тільки з метою Закону №1961.

Отже, перед використанням орендованого автомобіля орендар повинен застрахувати свою цивільну відповідальність. А ось укладення договору страхування автомобіля, який передано у найм, погоджується за домовленістю сторін.

Відповідно до Закону про страхування, страхування буває добровільним та обов’язковим. Видами добровільного страхування можуть бути, зокрема, страхування наземного транспорту (крім залізничного) (п. 6 ст. 6 Закону про страхування).

За позицією податківців в ІПК від 17.09.2018 р. №4057/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, сума страхових платежів, яка сплачується юрособою (орендарем) за договором страхування транспортного засобу фізособи (орендодавця) за програмою повне КАСКО, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої фізособи на підставі пп. 164.2.16 ПКУ та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах. У формі №1ДФ така сума зазначається за ознакою «124», якщо орендар-фізособа не є працівником СГ — орендаря або «125», якщо орендар-фізособа є найманим працівником.

Проте, наприклад, у «Віснику» № 28/2017 податківці звертають увагу на таке: якщо договір оренди транспортного засобу між юридичною та фізичною особою не був продовжений після закінчення дії його терміну, то така сума страхового зобов’язання, яку юрособа сплатила за страхування орендованого автомобіля, є додатковим благом фізособи і підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. У ф. №1ДФ така сума зазначається за ознакою «126».

Остаточно забезпечити себе від спірних ситуацій дозволить отримана від ДФС ІПК для конкретного СГ.

Щодо питання нарахування та сплати ЄСВ податківці доволі фіскальні і вважать сплачену суму платежу за договором КАСКО базою для ЄСВ, ми ж з такою позицією не погоджуємося (додатково див. тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627