• Посилання скопійовано

Дарування безоплатно отриманої нерухомості фізособі: облік та оподаткування

Фермерське господарство (платник ПДВ та IV групи ЄП) безоплатно отримало нежитлову нерухомість. Об’єкт нерухомості не було введено в експлуатацію та за 6 місяців було прийнято рішення про його безоплатну передачу фізособі. Який облік та податкові наслідки таких операцій?

ПДФО та військовий збір

Згідно з пп. 174.6 ПКУ доходи у вигляді дарунку, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юрособою або фізособою - підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розділом V ПКУ для оподаткування додаткового блага.

При цьому пп. 165.1.39 ПКУ передбачено звільнення від оподаткування ПДФО частини вартості дарунків у розмірі 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, суму у розмірі 1043,25 грн буде звільнено від оподаткування ПДФО та ВЗ. Сума перевищення підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ за ставкою 18% та 1,5% відповідно. Водночас, зауважимо, що для обрахунку бази оподаткування ПДФО в даному випадку застосовується натуральний коефіцієнт (1,2195).

Зверніть увагу, що об’єкт нерухомості має бути оцінено за звичайними цінами, як того вимагає пп. 164.5 ПКУ. Для підтвердження звичайної ціни нерухомості в даному випадку варто звернутися до професійного оцінювача.

Для відображення суми нарахованого доходу в ф. №1ДФ в такому випадку використовується ознака доходу «126». Неоподаткована частина вартості подарунку відображатиметься у  формі №1ДФ із ознакою доходу «160».

Зазначимо, що суму податку повинно бути сплачено саме за рахунок отримувача такого доходу (зокрема, у вигляді утримання з його зарплати (якщо фізособа є працівником підприємства) або внесенням такої суми фізособою до каси, або на рахунок підприємства). Якщо ж підприємство бажає сплатити податок за фізособу, то сплачена сума податку також включається до доходу фізособи і оподатковується ПДФО та ВЗ.

 

ПДВ

Згідно з пп. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі.

При цьому, постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Водночас, відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ визначається згідно з договірною ціною (яка у випадку безоплатної передачі становить 0), але не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Отже, ПЗ з ПДВ у разі безоплатної передачі нараховуються на балансову вартість такої нерухомості.

Оскільки у підприємства виникає об’єкт оподаткування ПДВ, то виникає й обов’язок складання податкової накладної. У даному випадку їх буде дві (такий підхід наводили податківці):

  • одна – на суму фактичної ціни постачання – тобто 0;
  • друга – на суму залишкової вартості такого авто (з типом причини «15»).

 

Облік

При безоплатному отримані ОЗ, на нашу думку, його все одно необхідно було оприбуткувати на субрахунок 1521 з кореспонденцією субрахунку 424. Оскільки нерухомість не було введено в експлуатацію, то вартість її повинна була залишатися на субрахунку 1521. При цьому, оскільки амортизація не нараховувалася, дохід також не повинно бути нараховано.

За операцією з безоплатної передачі такого активу підприємство списує його вартість на субрахунок витрат 949 з кореспонденцією субрахунку 1521. Одночасно з визнанням витрат підприємство списує суму з дебету субрахунку 424 до кредиту субрахунку 745 «Дохід від безоплатно отриманих активів».

 

Єдиний податок

Відповідно до пп. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надано йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

При цьому, зважаючи на те, що підприємство при безоплатній передачі визнає дохід (хоч і разом з витратами), то вартість такої нерухомості потрапить до загальної суми доходу, яка враховується при обрахунку частки сільського товаровиробника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202467
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488