• Посилання скопійовано

Дохід приватного виконавця: чи відображати в ф. №1ДФ підприємства, яке утримує кошти за виконавчим листом?

На підприємство надійшов виконавчий лист від приватного виконавця, відповідно до якого необхідно з утриманих з працівника коштів 10% перерахувати на користь приватного виконавця як винагороду. Чи необхідно дохід приватного виконавця відображати в звіті №1ДФ підприємства, яке утримує кошти за виконавчим листом?

Відповідно до ст. 31 Закону №1403 за вчинення виконавчих дій приватному виконавцю сплачується винагорода. Винагорода приватного виконавця складається з основної та додаткової.

Основна винагорода приватного виконавця, що встановлюється у відсотках, стягується з боржника разом із сумою, що підлягає стягненню за виконавчим документом (крім виконавчих документів про стягнення аліментів).

У ч. 1 ст. 42 Закону № 1404 встановлено, що кошти виконавчого провадження складаються з:

  • виконавчого збору, стягнутого з боржника в порядку, встановленому ст. 27 Закону №1404, або основної винагороди приватного виконавця;
  • авансового внеску стягувача;
  • стягнутих з боржника коштів на витрати виконавчого провадження.

Витрати приватного виконавця, пов'язані з організацією та проведенням виконавчих дій щодо забезпечення примусового виконання рішень, є витратами виконавчого провадження.

Облік сум на рахунках органів державної виконавчої служби та приватних виконавців передбачено ст. 44 Закону №1404, відповідно до ч. 2 якої приватний виконавець для здійснення примусового виконання рішень відкриває в банках рахунки, у т. ч. за потреби в іноземній валюті, для:

  • обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів у національній та іноземній валютах та їх виплати стягувачам;
  • зарахування коштів виконавчого провадження;
  • зарахування винагороди.

Вказані вище кошти, крім винагороди, не є доходом приватного виконавця.

ДФС в ІПК від 07.02.2018 р. №509/А/99-99-13-01-02-14/ІПК зазначає, що відповідно до п. 7.3 ПКУ будь-які питання щодо оподаткування регулюються ПКУ і не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно положення щодо внесення змін до ПКУ та/або положення, які встановлюють відповідальність за порушення норм податкового законодавства.

Статтею 178 ПКУ визначено порядок оподаткування доходів, отриманих фізособою, яка провадить незалежну професійну діяльність. Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом та документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності (пп. 178.3 ПКУ).

Фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності (пп. 178.6 ПКУ).

Для заповнення податкової декларації за звітний податковий період (рік) використовуються дані Книги обліку доходів і витрат, затвердженої наказом Міндоходів №481.

ДФС в ІПК від 16.08.2017 р. №1632/А/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляє, що сума чистого оподатковуваного доходу, яка розраховується як різниця між сумою доходу за звітний період (графа 4) та сумою понесених витрат від провадження діяльності (графи 6, 7, 8) зазначається у графі 9.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються самозайнятими особами для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Книга зберігається у самозайнятої особи протягом трьох років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

ДФС в Одеській області в ІПК від 25.03.2019 р. №1234/Ч/ІПК/15-32-13-01-07 повідомляє, що ПКУ не передбачено будь-якого переліку витрат для фізосіб, які здійснюють незалежну діяльність.

Для визначення переліку витрат, які можуть бути враховані при обчисленні оподатковуваного доходу фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, доцільно скористатися узагальнюючими податковими консультаціями, затвердженими наказом ДПС від 24.12.2012 р. №1185 та наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №885.

Остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації (пп. 178.7 ПКУ).

Отже, дохід, виплачений самозайнятій особі, в ф. №1ДФ відображається за кодом ознаки доходу «157».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    Сьогодні 15:296
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627