• Посилання скопійовано

У звіті №1ДФ не зазначено ознаку соцпільги: як виправити помилку?

У звіті за ф. №1ДФ не зазначено ознаку соціальної пільги, яку потрібно було зазначити. Як виправити цю помилку? Яка ознака доходу для нецільової благодійної допомоги працівнику підприємства, якщо її сума більша за 2 470 грн?

Порядок виправлення помилок у формі  №1ДФ наведено у розділі ІV Порядку №4.

У разі необхідності проведення коригувань до закінчення строку його подання подається звітна нова форма №1ДФ (п. 4.2 розд. ІV Порядку).

Уточнюючий податковий розрахунок подається у разі необхідності проведення коригувань податкового розрахунку після закінчення строку його подання (п. 4.3 розд. ІV Порядку).

При цьому, відповідно до п. 4.4 розд. ІV Порядку, заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків є однаковим. Це означає, що дублювати правильні показники, як в уточнюючій, так і в новій звітній формі, не потрібно. Треба робити саме виправлення помилок!

Як роз’яснюють податківці, реквізити «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» повинні відповідати тим, які були зазначені у звіті, який коригується. Разом із звітним новим та уточнюючим податковим розрахунком платник податку має право надати до контролюючого органу пояснення проведених виправлень.

Коригування показників розділу I форми № 1ДФ проводиться так:

  • для виключення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 вказати «1» - на виключення рядка;
  • для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 вказати «0» - на введення рядка;
  • для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно виключити помилкову інформацію та ввести правильну інформацію, тобто повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 вказується «1» - рядок на виключення, а в другому – «0» - рядок на введення.

Отже, якщо у формі № 1ДФ неправильно вказали ознаку податкової соціальної пільги, слід повністю замінити відповідний рядок на рядок з правильною ознакою ПСП.

Зверніть увагу! У разі подання уточнюючого звіту (або нового звітного) та заповнення рядків на вилучення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації та введення нового або пропущеного рядка, підсумковий рядок «Всього» по гр. 3а, 3, 4а та 4 не заповнюється (підкатегорія 103.25, «ЗІР»).

 

Коли накладається штраф та в якому розмірі за виправлення помилок?

У разі подання уточнюючих ф. №1ДФ з метою виправлення помилок, які призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку, до податкового агента застосовується штраф у розмірі 510 грн. 

Отже, випадками застосування штрафу 510 грн є:

  • помилка у нарахованому доході, який оподатковується ПДФО, та, відповідно, неправильне нарахування та сплата ПДФО;
  • помилка в ф. №1ДФ у сумі нарахованого та сплаченого ПДФО;
  • неправильне зазначення особи в №1ДФ, коли за даними бухобліку нараховано одній особі, а в ф. №1ДФ зазначено дані іншої особи.

Помилка у зазначенні ознаки ПСП щодо певної фізособи не вплинула ані на суму доходів, ані на особу платника ПДФО, і це означає, що штраф за таку помилку не застосовується.

Сума нецільової благодійної допомоги, що надається юрособою фізособі у розмірі, який у 2018 році не перевищує 2470 грн, не включається до оподатковуваного доходу такої особи, тобто не оподатковується ПДФО і відображається у податковому розрахунку №1ДФ за ознакою доходу «169».

Перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню у джерела виплати ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% (у 2018 році оподатковується сума, що перевищує 2 470 грн).

Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і відображається у податковому розрахунку ф. №1ДФ за ознакою доходу «127».

При цьому, у разі отримання нецільової благодійної допомоги від суб’єкта господарювання платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір у 2018 році – 2 470 гривень. Це передбачено пп. 170.7.3 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202467
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488