• Посилання скопійовано

Оренда транспортних засобів у нерезидента: що з оподаткуванням?

Підприємство планує орендувати у нерезидента ТЗ для внутрішніх (Україна) та міжнародних перевезень вантажів. Які особливості оподаткування?

Імпорт чи тимчасове ввезення

ТЗ можна ввезти на митну територію України у митному режимі імпорту чи тимчасового ввезення.

Але згідно з ч. 3 ст. 189 МКУ тимчасове ввезення ТЗкомерційного призначення на митну територію Українидопускається за умови, що такі ТЗ не використовуватимуться для внутрішніх перевезень на митній території України.

В розглядуваній ситуації ТЗ використовуватимуться для внутрішніх перевезень. А тому митний режим тимчасового ввезення застосувати не вийде. Отже, ТЗ доведеться ввозити в митному режимі імпорту. Відповідно, повертати ТЗ потрібно буде в митному режимі експорту.

 

Імпортні платежі

При імпорті ТЗ в загальному порядку сплачуються імпортні мито, ПДВ, акцизний податок.

Сплачений при митному оформленні ПДВ платник ПДВ має право включити до складу податкового кредиту. Про ПДВ-особливості при імпорті ми писали, приміром, тут.

 

Держреєстрація у сервісних центрах МВС

Увезені на митну територію ТЗ нерезидента, які використовуватимуться резидентом, потрібно зареєструвати у сервісних центрах МВС, згідно з нормами Порядку №1388.

Реєстрація здійснюється протягом 10 діб після митногооформленняабо тимчасового ввезення на територію України (п. 7 Порядку № 1388).

 

Оподаткування орендної плати

ПДВ

Згідно із пп. «б» пп. 185.1 ПКУ  об’єктом оподаткуванняПДВ є операції платників ПДВ з постачання послуг, місцепостачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Відповідно до пп. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначениху пп. 186.2 і 186.3 ПКУ.

Згідно з пп. «ґ» п. 186.3 ПКУ місцем постачання послуг з надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крімтранспортних засобів та банківських сейфів, вважаєтьсямісце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або – у разі відсутності такого місця – місце постійного чи переважного його проживання.

Отжемісцем постачання послуг з оренди транспортних засобів (залізничногоморськогорічковогоавтомобільногоавіаційного та трубопровідного) є місцереєстрації постачальника таких послуг. Про це саме ми писали, приміром, тут.

Це означає, що на послуги оренди, які отримує резидент України від нерезидента, ПДВ не нараховується.

Податок на репатріацію (податок на доходи нерезидентів).

Орендна плата, яка резидентом України виплачується нерезиденту, належить до доходів, які оподатковуються податком на репатріацію (див. пп. «ґ» пп. 141.4.1 ПКУ). Тобто, згідно з пп. 141.4.2 ПКУ при виплаті такої плати нерезиденту резидент має утримати податок в розмірі 15% з такої орендної плати і сплатити до бюджету під час її виплати нерезиденту.

Але у разі наявності міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування України з країною нерезидента і підтвердження нерезидентом свого статусу нерезидента, який передбачає інший порядок оподаткування, застосовуються норми такого міжнародного договору. Детально про податок на репатріацію можна почитати туттуттут.

 

Оренда ТЗ у постійного представництва нерезидента

В такому разі підприємство резидент України не буде сплачувати імпортні платежі і податок на репатріацію. Якщо представництво буде зареєстровано платником ПДВ, на суму орендної плати нараховуватиметься ПДВ. В такому разі підприємство резидент України, якщо воно є платником ПДВ, в загальному порядку матиме право відобразити ПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    Сьогодні 16:176
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    Сьогодні 14:569
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024311
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430