• Посилання скопійовано

Фізособа продає корпоративні права у ТОВ нерезиденту: які податкові наслідки?

Фізична особа – резидент України продає свої корпоративні права у ТОВ нерезиденту – фізособі. Які податкові наслідки такої операції?

В даному випадку маємо справу з продажем корпоративних прав фізособою. Внаслідок такого продажу фізособа може отримати інвестиційний прибуток, з якого і сплачуються ПДФО та військовий збір. Якщо інвестприбутку немає, то і податки не виникають. Прибуток виникає тоді, коли корпоративні права продані за більшу суму, ніж вони були придбані.

Придбанням інвестиційного активу вважаються зокрема операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юрособи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права, що і було зроблено в даному випадку – в момент створення ТОВ.

Згідно з пп. 164.2.9 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

Своєю чергою, як зазначено у пп. 170.2.2 ПКУ, інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4-170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку – фізособою самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року (пп. 170.2.1 ПКУ).

Підприємство, частку якого одна фізособа продає іншій фізособі, не є податковим агентом, оскільки фактично підприємство не здійснює виплату доходу і взагалі не бере участі у цій операції. Таким чином, у звітності підприємство-емітент не відображає дану операцію взагалі, а продавець - фізична особа зобов’язаний за результатами того року, в якому відбувся продаж корпоративних прав, подати декларацію про майновий стан і доходи. ТОВ повинно лише внести відповідні зміни до Статуту, і на дату реєстрації змін в обліку у підприємства змінюється аналітика на рахунку 40 – відповідно до зміни учасників ТОВ.

Якщо ціна придбання інвестиційного активу буде менше від ціни продажу,  то інвестиційного прибутку у продавця не виникає (відповідно, бази для оподаткування не виникає), однак фізособа-продавець все одно повинна подати декларацію про майновий стан і доходи із додатком Ф1 до декларації, у якому показати фактичний дохід від продажу інвестиційного активу і фактичні витрати на його придбання.

Витрати на придбання корпоративних прав повинні підтверджуватися документально. Наприклад, якщо учасник вносив свою частку в ТОВ у грошовій формі, то у нього повинні бути документи про сплату відповідної суми на рахунок ТОВ – квитанція з каси банку або виписка з рахунку, або ж квитанція прибуткового касового ордера самого ТОВ, якщо грошовий внесок вносився в касу ТОВ. Якщо внесок був у вигляді основних засобів, ТМЦ і т.п., повинен бути акт приймання-передачі цього внеску, в якому зазначена його вартість.

Чинне законодавство не містить вимог щодо визначення мінімальної вартості продажу частки у статутному капіталі товариства. Тому учасник за умови дотримання інших вимог, встановлених Законом про ТОВ, може продати свою частку у статутному капіталі за будь-якою ціною (в тому числі і за 1 грн), а також відчужити безоплатно (тобто, подарувати). Про це ми писали у консультації тут.

І наостанок нагадаємо, що ця операція має бути задокументована належним чином: між учасниками повинен укладатися договір про купівлю-продаж частки, зберігатися документи про оплату частки (в даному випадку це буде виписка банку за рахунком продавця), а також варто скласти акт приймання-передачі частки між учасниками.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202412
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202413
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024336
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430