• Посилання скопійовано

ФОП отримав дохід на особисту картку за кордоном: що з оподаткуванням?

ФОП на ІІІ групі ЄП отримав дохід на особисту картку в Німеччині. Чи можна такий дохід вважати підприємницьким, показати у декларації з ЄП і сплатити з нього ЄП?

Схоже питання розглянуто в ІПК ДПСУ від 21.01.2022 р. №100/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Проаналізувавши чинне українське валютне законодавство податкова виснувала, що ФОП має право відкривати рахунок на фізособу за кордоном і отримувати на нього виручку від здійснення підприємницької діяльності. Але, як зазначила податкова, таку виручку потім потрібно зарахувати на рахунок в українському банку.

На наш погляд, в частині необхідності зарахування виручки в український банк висновок податкової не відповідає вимогам чинного законодавства. Це питання ми аналізували тут.

Суть в наступному. За загальним правилом, дохід від експорту товарів (послуг) має зараховуватися на рахунки в українських банках, протягом граничних строків розрахунків.

Разом з тим, Постановою Правління НБУ №67 визначено, що граничні строки розрахунків не поширюються, серед іншого, на послуги, роботи (крім транспортних і страхових послуг та/або робіт), права інтелектуальної власності та (або) інші немайнові права, що експортуються.

Таким чином, процедура дотримання граничних строків розрахунків не поширюється на експорт послуг. Це означає, що немає підстав отриману на рахунок в іноземному банку за кордоном валютну виручку обов’язково повертати на рахунок в українському банку.

Хоча для уникнення непорозумінь з податковою ФОП може зробити таке зарахування.

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (пп. 292.5 ПКУ).

Пунктом 292.6 ПКУ визначено, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Таким чином, на наш погляд, дохід, отриманий ФОП на закордонний рахунок, перераховується в гривні за курсом на дату отримання доходу на такий рахунок.

Зазначений дохід ФОП включає до складу доходу, який оподатковується ЄП, відображає його у своїй декларації платника ЄП і сплачує з цього доходу ЄП.

Подібна відповідь наведена і в ІПК, яку ми навели вище. Хоча від прямої відповіді податкова ухилилася. Вона написала, що якщо дотримані всі вимоги, які висуваються ПКУ до доходу платника ЄП, такий дохід відображається у складі доходу, який оподатковується ЄП.

Варто сказати, що ПКУ не містить вимог щодо отримання доходу саме на якийсь визначений рахунок. Тому незалежно від того, на який рахунок отримана виручка, якщо вона вписується в обмеження для платника ЄП, встановлені ПКУ, вона включається до складу доходу, оподатковуваного ЄП.

 ***

Читайте також: На валютний рахунок ФОПа надійшла сума за вирахуванням банківської комісії: яка сума включається до доходу «єдинника»?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    Сьогодні 16:179
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    Сьогодні 14:5612
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024313
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430