• Посилання скопійовано

Податки при безоплатній передачі майна в комунальну власність

ТОВ (мікропідприємство, платник податку на прибуток та ПДВ) є замовником будівництва житлового будинку. На виконання рішення органу місцевого самоврядування збудовано насосну підстанцію, яку передано на баланс місцевого водоканалу та електропідстанцію, яку передано на баланс Обленерго. Яке оподаткування цих операції?

Бухоблік

Вартість новопобудованого ТОВ може відобразити у себе на балансі на рахунку 28 «Товари».

Безоплатна передача відображається проведенням: Дт 949 Кт 28. Якщо здійснюється нарахування ПЗ з ПДВ (див. нижче), таке нарахування відображається проведенням: Дт 949 Кт 641

 

Податок на прибуток

Вартість безоплатно переданого товару зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (Дт 791 Кт 949) (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо ТОВ коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то в розглядуваній ситуації може бути застосована різниця за пп. 140.5.10 ПКУ – збільшення фінрезультату до оподаткування на вартість безоплатно переданого товару. Але тільки за умови, що отримувачі не є платниками податку на прибуток (наприклад, вони є платниками ЄП чи неприбутковою організацією), або є платниками податку на прибуток відповідно до пп. 44 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 197.1.16 ПКУ звільняються від оподаткування операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

Норми цього підпункту поширюються також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку.

Таким чином, якщо насосну підстанцію, електропідстанцію безоплатно передають на баланс юридичної особи, яка перебуває в державній чи комунальній власності, така операція передачі звільняється від оподаткування ПДВ. Якщо ці об’єкти передаються юридичній особі, яка перебуває в приватній власності, такі операції оподатковуються ПДВ в загальному порядку.

В даній ситуації місцевий водоканал, скоріш за все, відноситься до підприємств комунальної власності, а обленерго – приватної власності. Рекомендуємо з’ясувати це питання у цих підприємств.

В такому разі передача насосної підстанції місцевому водоканалу буде звільненою від оподаткування операцією. А передача обленерго – оподатковуваною операцією.

У разі звільненої операції складається ПН на звільнену від оподаткування операцію.

Поряд з цим ТОВ потрібно нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ на товари, послуги, придбані з ПДВ, які повністю використані у звільнених від оподаткування операціях. Наприклад, це стосуватиметься будівельних матеріалів, послуг, придбаних з ПДВ, які витрачені на будівництво підстанції.

Окрім того, потрібно нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ на товари, послуги, придбані з ПДВ, які частково використані у звільнених від оподаткування операціях. Наприклад, це може стосуватися різноманітних офісних витрат, придбаних з ПДВ (оренда, комунальні витрати, канцтовари тощо).

У разі оподатковуваної ПДВ операції на безоплатно передану електропідстанцію складаються дві ПН – одна на суму 0 грн (фактична ціна передачі), друга на суму перевищення звичайної ціни над фактичною ціною. Про особливості складання таких ПН можна прочитати тут, тут та тут.

Щодо звичайної ціни, то це ціна договору, яка має відповідати рівню ринкових цін. Як неодноразово консультувала податкова, при безоплатній передачі, якщо договірна ціна 0 грн, звичайна ціна має визначатися на рівні ринкової ціни.

Така думка досить суперечлива. Детально про це можна почитати, приміром, тут. За буквального розуміння норм ПКУ, при безоплатній передачі як договірна, так і звичайна ціна складає 0 грн і в такому разі різниці між звичайною і фактичною ціною операції не виникає і другу ПН на таку різницю складати не потрібно. Але навряд чи податкову влаштує такий варіант. Напевно, що при перевірці вона прирівнюватиме звичайну ціну до ринкової.

Тому якщо підприємство не бажає зайвих суперечок з податковою і не відчуває в собі змоги доводити власну правоту, для такого підприємства може бути доречним погодитися з податковою, навіть, якщо вона і не права. І нараховувати ПДВ за договірною вартістю, але не нижче ринкових цін.

Отже, у разі, коли безоплатна передача об’єкта є оподатковуваною операцією, то ПЗ нараховується виходячи зі звичайної ціни переданого об’єкта. Тому донарахування ПЗ згідно з пп. 198.5 або ст. 199 ПКУ не здійснюється.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024298
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202429
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430