• Посилання скопійовано

Iноземне представництво: які правила оподаткування?

Іноземна компанія планує відкрити некомерційне представництво (без права юрособи) в Києві для надання послуг виключно нерезиденту. Які правила оподаткування такого представництва, платником яких податків є таке представництво?

Відповідно до пп. 14.1.193 ПКУ, постійне представництво - постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні.

Далі в цьому підпункті наведені різні об’єкти, особи, які відносяться до постійних представництв і які не відносяться до постійних представництв. 

Отже, якщо в данiй ситуації представництво не відповідає ознакам постійного представництва, воно буде непостійним, некомерційним. А тому на нього не поширюватимуться особливості оподаткування, встановлені для постійних представництв. 

Про проблеми, пов’язані з можливістю перекваліфікації некомерційного представництва в постійне, можна почитати тут.

Наприклад, постійне представництво може бути платником ПДВ (див. пп. «г» пп. 14.1.139 ПКУ). Некомерційне представництво не є платником ПДВ.

Постійне представництво може бути роботодавцем для цілей розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» (пп. 14.1.222 ПКУ), а тому бути платником податків на зарплату працівників - ПДФО, ВЗ і ЄСВ. 

Хоча некомерційне представництво також виступає податковим агентом (див. пп. 14.1.180 ПКУ). Тому має утримувати податки і перераховувати до бюджету у разі найму працівників. Відтак матиме обов’язок подання об’єднаної звітності з ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Будь-які представництва, як постійні, так і некомерційні, не є платниками податку на прибуток.

Платником акцизного податку може бути тільки постійне представництво (пп. 212.1.1 ПКУ).

Платником екологічного податку може бути також тільки постійне представництво (пп. 240.1 ПКУ).

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можуть бути тільки нерезиденти (пп. 266.1.1 ПКУ). Те саме стосується транспортного податку (пп. 267.1.1 ПКУ).

Нерезидент, який планує відкрити некомерційне представництво, зобов’язаний стати на податковий облік - у десятиденний строк після акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу (див. пп. 64.5 ПКУ). Про постановку на облік нерезидентів ми писали, приміром, тут.

Некомерційне представництво потрібно зареєструвати в Мінекономіки. Процедура реєстрація встановлена ст. 5 Закону про ЗЕД та Інструкцією № 30.

Потім некомерційне представництво має стати і на податковий облік. Процедура постановки на облік наведена в п. 4.2 Порядку № 1588.

З усього наведеного вище випливає, що некомерційні представництва нерезидентів можуть бути податковими агентами у разі найму працівників. В такому разі вони утримують з зарплати працівників ПДФО, ВЗ, нараховують ЄСВ, перераховують ці податки до бюджету і подають до податкової об’єднану звітність.

Інших податків вони не сплачують.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202452
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202431
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024536
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430