• Посилання скопійовано

Екологічний податок при наявності акцизного складу для пального

Юридична особа має зареєстрований акцизний склад (пальне). Чи є вона платником екологічного податку?

Платником екологічного податку є суб’єкти господарської діяльності, під час провадження діяльності яких здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (пп. 240.1.1 ПКУ).

Стаціонарне джерело забруднення - підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу (пп. 14.1.230 ПКУ).

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі відповідного дозволу (див. ст. 11 Закону № 2707).

Акцизний склад (відповідні цистерни) зберігає свої просторові координати, а тому якщо через такий склад здійснюються викиди в атмосферу забруднюючих речовин, він буде стаціонарним джерелом забруднення, а отже, юрособа буде платником екологічного податку.

 

Чи здійснює акцизний склад викиди забруднюючих речовин?

Так, викиди в атмосферне повітря здійснюються з ємностей, в яких зберігається пальне. Фактично це загальновідомий факт, адже всі АЗС проходять екологічний аудит, який визначає викиди для ємностей, в яких зберігається пальне.

Тому юрособа має отримати відповідний дозвіл, згідно з нормами Закону №2707-XII.

Але навіть, якщо дозвіл не отримано, складати звітність, сплачувати екологічний податок все одно потрібно.

Наприклад, дивимося консультацію податкової в підкатегорії 117.03, ЗІР: «Чи має право СГ самостійно визначати ставку екологічного податку за викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, у разі відсутності дозволу на викиди із зазначенням назв забруднюючих речовин та норм граничнодопустимих викидів, для заповнення декларації?».

Податкова відповідає, що обсяги викидів платники екологічного податку визначають самостійно, навіть, якщо немає дозволу.

 

А якщо таки юрособа вважатиме, що викидів немає, а тому воно не є платником?

Згідно з пп. 250.12 ПКУ, податкова може залучати працівників Держекоінспекції для перевірки правильності визначення платниками податку фактичних обсягів викидів стаціонарними джерелами забруднення.

Тобто навіть, якщо підприємство не визначить обсяг викидів і не нарахує екологічний податок самостійно, за нього може це зробити податкова, залучивши фахівців.

 

Як визначити обсяг викидів?

Обсяг викидів визначається згідно з нормами викидів відповідних забруднюючих речовин, встановленими у дозволі.

Якщо дозвіл не отримувався, обсяг розраховують самостійно, використовуючи методичну літературу, наприклад, Збірник методик за розрахунком змісту забруднюючих речовин у викидах неорганізованих джерел забруднення атмосфери, УкрНТЕК, 1994 р.

Для неспеціаліста самостійно робити розрахунки може бути складно. В такому разі доречніше залучити фахівців екологів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024189
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202428
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202459
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202429
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202466