• Посилання скопійовано

Постійна зміна ціни товару в оптовій торгівлі: податкові ризики

Підприємство займається оптовою торгівлею імпортних товарів стоматологічного призначення. В залежності від курсу долара США , ціна реалізації товару постійно змінюється як в сторону збільшення, так і зменшення. Чи може підприємство постійно змінювати ціну на один товар і чи потрібно для цього оформлювати відповідні документи?

Короткі висновки

Згідно з вимогами цивільного та господарського законодавства, продавець і покупець вправі самостійно визначати всі істотні умови договору купівлі-продажу (постачання), включаючи його ціну. У разі продажу товару за ціною, вищою за ціну його придбання, ПДВ-ризики донарахування податку до рівня мінімальної бази для цілей ПДВ відсутні.

У разі продажу імпортованого товару за вищою ціною ніж ціна його придбання, податкові ризики з податку на прибуток відсутні, оскільки така операція не є збитковою, а тому відповідає розумній економічній причині (діловій меті).

Для документального оформлення причин постійної зміни ціни реалізованого товару рекомендуємо зазначити в Положенні про ціноутворення порядок визначення ціни продажу товару, а саме, що кінцева вартість, в тому числі, залежить від курсу іноземної валюти на дату постачання товару.

 

Правова оцінка

Щодо визначення ціни договору

Продавець і покупець вправі самостійно визначати всі істотні умови договору купівлі-продажу (постачання), включаючи його ціну. Такий висновок підтверджуються ст. 632 ЦКУ: «Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін».

Крім того, відповідно до ст. 691 ЦКУ: «Покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу».

Враховуючи вищевикладене, цивільне законодавство встановлює, що ціна договору визначається виключно його сторонами, шляхом добровільної домовленості про  таку істотну умову договору. Такий висновок також підтверджується нормами господарського законодавства. Зокрема, згідно з ч. 3 ст. 189 ГКУ: «Суб’єкти господарювання використовують у своїй діяльності вільні та державні регульовані ціни».

При цьому, у відповідності до ст. 190 ГКУ:

  • «1. Вільні ціни визначаються на всі види продукції (робіт, послуг), за винятком тих, на які встановлено державні регульовані ціни.
  • 2. Вільні ціни визначаються суб'єктами господарювання самостійно за згодою сторін, а у внутрішньогосподарських відносинах - також за рішенням суб'єкта господарювання».

З урахуванням викладеного вище, норми ГКУ підтверджують самостійність сторін договору у визначенні ціни такого договору, якщо мова не йде про державні регульовані ціни.

Порядок встановлення державних регульованих цін визначено у Законі «Про ціни і ціноутворення». Проте на вказані у запитанні товари, державні ціни не встановлені.

 

Щодо ПДВ ризиків при зміні ціни товарів

Податкові ризики в частині ПДВ можуть виникати лише у разі продажу імпортованого товару за ціною, нижчою за ціну його придбання. Так, відповідно до абз. 2 пп. 188.1 ПКУ:

«При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості…».

 Враховуючи вищевикладене, при продажі товару за ціною, нижче ціни його придбання, постачальнику необхідно донарахувати податок до мінімальної бази ПДВ, тобто, до ціни придбання товару.

У разі продажу товару за ціною, вищою за ціну його придбання, ПДВ ризики відсутні.

 

Щодо ризиків з податку на прибуток

Податкові ризики в частині податку на прибуток, також, пов'язані лише з тими ситуаціями, коли товар реалізується за ціною, нижче ціни його придбання, тобто зі збитковими операціями. В такому випадку податкова служба може кваліфікувати такі операції, як такі, що здійсненні без розумної економічної причини.

Так, згідно з пп. 14.1.231 ПКУ:

  • «розумна економічна причина (ділова мета) - причина, яка може бути наявна лише за умови, що платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті господарської діяльності.
  • Економічний ефект, зокрема, але не виключно, передбачає приріст (збереження) активів платника податків та/або їх вартості, а так само створення умов для такого приросту (збереження) в майбутньому».

Наразі, формально, вимоги ПКУ щодо наявності ділової мети розповсюджуються лише на операції з нерезидентами для цілей трансфертного ціноутворення (ст. 39 ПКУ). Проте, фактично контролюючий орган продовжує перевіряти наявність ділової мети і в операціях, здійсненних  лише за участі резидентів. При цьому судова практика також допускає можливість застосування вказаних норм до операцій з резидентами. Зокрема, в постанові від 21.01.2020 по справі № 2а-0870/1161/11 Верховний Суд вказав:

«Систематичний продаж алюмінієвої продукції за ціною, що формувалась без врахування витрат на придбання товарів і послуг для виробництва цієї продукції, та одержання внаслідок таких операцій збитків на значні суми не може бути визнано економічно виправданим. Розумні економічні причини можуть бути наявними лише за умови, що платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті підприємницької або іншої економічної діяльності, а не виключно чи переважно за рахунок відшкодування з бюджету податку на додану вартість». 

З урахуванням викладеного вище, у разі продажу імпортованого товару за вищою ціною ніж ціна його придбання, податкові ризики з податку на прибуток відсутні.

 

Щодо документального оформлення зміни ціни товару

Для документального оформлення причин постійної зміни ціни реалізованого товару рекомендуємо вказати в Положенні про ціноутворення порядок визначенні ціни при продажі товару, а саме те, що кінцева вартість, в тому числі, залежить від курсу іноземної валюти на дату постачання товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Євгеній Піддубко

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    Сьогодні 16:1710
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    Сьогодні 14:5612
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024313
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430