• Посилання скопійовано

Нерезидент відкрив рахунок в Україні для розрахунків з резидентами: які наслідки?

Нерезидент (замовник) має відкрити в українському банку транзитний рахунок, на який зараховуватиме власні кошти для подальших розрахунків із своїми контрагентами (ФОП, які є підрядниками). Які податкові наслідки для нерезидента?

В такій ситуації нерезидент має стати на податковий облік в Україні. Підстава – пп. 64.5 ПКУ, де сказано, що нерезиденти - юридичні особи, які відкривають рахунки в банках України відповідно до ст. 6 Закону про платіжні системи, повинні стати на податковий облік. Процедура постановки на облік наведена в пп. 64.5 ПКУ і в розд. ІІІ Порядку №1588.

Важливо! Стати на податковий облік потрібно перед відкриттям рахунку.

Для постановки на облік нерезидент подає до податкової за місцезнаходженням установи (відділення) банку або іншої фінансової установи, в яких відкривається рахунок Заяву за формою №1-ОПП з прикладеними до неї документами, перелік яких зазначено в п. 4.4 Порядку №1588.

Взяття нерезидента на податковий облік здійснюється податковою не пізніше наступного робочого дня після подання зазначених вище документів. Поряд з цим, відповідно до п. 3 Порядку №1054 податкова має надіслати нерезиденту не пізніше наступного робочого дня з дня взяття на облік за основним місцем обліку довідку про взяття на облік, відповідно до пп. 64.3 ПКУ. А ще відповідно до п. 2 Порядку №1054 дані про взяття на облік нерезидентів як платників податків оприлюднюються на сайті ДПС.

Більше ніяких податкових наслідків в даній ситуації, на наш погляд, у нерезидента не виникає.

Варто сказати, що тут ми аналізували, чи відноситься рух коштів за транзитним рахунком до господарської діяльності нерезидента. Адже якщо відноситься, то нерезиденту потрібно буде реєструвати представництво нерезидента. На наш погляд, якщо рахунок використовується нерезидентом для оплати товарів, послуг, придбаних на митній території України, таке використання не є господарською діяльністю і не потребує реєстрації нерезидентом представництва.

Але податкова може мати іншу думку. На момент написання цієї консультації така думка нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь з податковою нерезиденту може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024121
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202428
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202459
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202429
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202466