• Посилання скопійовано

Оподаткування інвестиційного прибутку фізособи

Фізособа отримала в подарунок цінні папери та повинна сплатити з вартості подарунку ПДФО і ВЗ. В тому ж році цінні папери були продані. При розрахунку фінрезультату операцій з інвестиційними активами в декларації, чи включаються до витрат суми ПДФО і ВЗ, які були нараховані на цінні папери, отримані в подарунок?

Порядок оподаткування ПДФО, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, встановлено ст. 174 ПКУ.

Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування спадщини (п. 174.6 ПКУ).

З метою оподаткування до об’єктів спадщини платника податку віднесено, зокрема, об’єкти комерційної власності, а саме цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право тощо.

Отже, відповідно до ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця І чи ІІ ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5%. Крім того, такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%, відповідно до п. 16-1 підр.10 р.ХХ «Прикінцеві положення» ПКУ

Згідно з пп. 179.2 ПКУ, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи, зокрема, від дарування, при нотаріальному посвідченні договіру, за якими було сплачено податок. 

Таким чином, у разі безоплатного отримання фізособою від іншої фізособи, яка не є членом її сім’ї І чи ІІ ступеня споріднення, у дарунок корпоративних прав вартість отриманих корпоративних прав є об’єктом оподаткування ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. У разі, якщо ПДФО та військовий збір платником податку не було сплачено при нотаріальному посвідченні договору дарування, такий платник зобов’язаний подати податкову декларацію до 1 травня року, що настає за звітним, а також сплатити ПДФО і ВЗ до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в даній нею декларації (пп. 179.7 ПКУ).

Якщо фізична особа, яка впродовж року продала інвестиційний актив (корпоративні права) та отримала інвестиційний прибуток, такій особі необхідно включити суму отриманого прибутку до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Порядок оподаткування інвестиційного прибутку регулюється пп. 170.2 ПКУ, відповідно до пп. 170.2.1 якого облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік. У разі отримання інвестиційного прибутку такій особі необхідно cплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

При цьому інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником ПДФО від продажу окремого інвестиційного активу та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу. Документами, що підтверджують фактично понесені витрати на попереднє придбання цінних паперів, є договори купівлі-продажу, виписки зберігачів під кожне замовлення, завірені печатками зберігачів, акти приймання-передачі цінних паперів, касові документи при готівкових розрахунках через касу або розрахункові документи при безготівкових розрахунках.

До продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції з:

  • обміну інвестиційного активу на інший інвестиційний актив;
  • зворотного викупу або погашення інвестиційного активу його емітентом, який належав платнику податку;
  • повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи – резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

Тобто, інвестиційний актив, подарований фізособі, вважається придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита та ПДФО, сплачених у зв’язку з таким даруванням.

Звертаємо увагу, що не підлягає оподаткуванню ПДФО та не включається до загального річного оподатковуваного доходу дохід, отриманий протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, тобто у 2021 році – 3180,00 гривень.

Таким чином, можна зробити висновок, що при розрахунку фінансового результату операцій з інвестиційними активами в декларації до витрат включаються суми ПДФО і ВЗ, що були нараховані на цінні папери, отримані в подарунок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.202456
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202417
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202434
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419