• Посилання скопійовано

Забезпечення житлом працівника іноземця: оподаткування

На підприємство оформлений працівник-іноземець, за трудовим договором житло для такого працівника оплачує підприємство. Якими податком потрібно обкладати таку виплату та чи буде ця виплата для працівника як зарплата чи додаткове благо? Як такі суми відображати в єдиній звітності?

Відповідно до ст. 9-1 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Тобто, до таких соціально-побутових пільг може відноситися і забезпечення працівників житлом.

Поруч з цим, ст. 145 КЗпП передбачає надання працівникам, які успішно й сумлінно виконують свої трудові обов'язки, надаються в першу чергу переваги та пільги в галузі соціально-культурного і житлово-побутового обслуговування (путівки до санаторіїв та будинків відпочинку, поліпшення житлових умов і т. ін.). 

Розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами у колективному договорі з дотри-манням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжга-лузевими) і територіальними угодами (ст. 15 Закону про оплату праці, ст. 21 та 97 КЗпП).

Також, змістом колективного договору може визначається забезпечення житлом праців-ників (ст. 13 КЗпП та ст. 7 Закону № 3356).

Надавати житло в користування працівнику можна шляхом надання, наприклад, власного житла, що належить роботодавцю: квартири чи кімнати в гуртожитку, які перебувають на балансі підприємства або надавати в користування орендоване житло у третіх осіб (його може винаймати підприємство або працівник, якому в подальшому такі витрати будуть відшкодовані).

Згідно з абз. 1 п. 1 статті 7 Закону № 2464 базою нарахування ЄСВ для роботодавців є су-ма нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Крім того, абзацем 6 пп. 2.3.4 Інструкції № 5 передбачено, що виплати, зокрема, які мають індивідуальний характер (оплата квартири та найманого житла, гуртожитків тощо) є виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі, що відносяться до  інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Також, Переліком № 1170, яким передбачено види виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавця, та на які не нараховується ЄСВ, не передбачено витрат на оплату житла працівникам.  

Отже, на витрати, що понесені роботодавцем в зв’язку з оплатою орендованого житла працівнику, нараховується ЄСВ. Оскільки такі витрати включаються до фонду оплати праці, то вони відносяться до складу заробітної плати та відображаються у Додатку 1 єди-ної звітності.

У разі, якщо підприємство надає працівнику у безоплатне користування власне житло, то нарховувати ЄСВ не потрібно, оскільки буде відсутня база для нарахування.

Відповідно до п. “а” пп. 164.2.17 ПКУ дохід, отриманий працівником як додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли таке надання зумовле-но виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

Отже, якщо роботодавець надає у користування житло, яке знаходиться у нього на балансі і це передбачено трудовим договором, то оподаткування ПДФО не виникає. Якщо надає орендоване житло, то навіть не зважаючи на те, що це передбачено трудовим договором, то вартість оренди рахуватиметься для працівника додатковим благом та оподатковувати-меться ПДФО за ставкою 18%.

У Додатку 4ДФ єдиної звітності такий дохід відображатиметься за ознакою “126”.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202416
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189