• Посилання скопійовано

Підприємство сплачує збори за реєстрацію торгової марки закордоном: які податкові наслідки?

Підприємство сплачує за послуги з реєстрації торгової марки закордоном. Чи має підприємство реєструвати ПН на послуги від нерезидента та як включити дані послуги до витрат? Чи має підприємство сплачувати додаткові податки при оплаті послуг від нерезидента?

При придбанні послуг у нерезидента у разі визнання місцем постачання митної території України покупцем нараховується:

  • податкове зобов’язання з ПДВ – на дату списання коштів з рахунку в оплату послуги, або дату оформлення документів, що посвідчують факт постачання таких послуг – в залежності від першої з подій.
  • складається й реєструється податкова накладна;
  • податковий кредит з ПДВ – показується покупцем на підставі зареєстрованої податкової накладної у періоді виникнення податкових зобов’язань із ПДВ (відображенні їх у декларації) покупець має право віднести таку суму ПДВ складі податкового кредиту (пп. 198.2 ПКУ). Виходить, що якщо все сталося в одному податковому періоді, то результат за ПДВ для покупця буде нульовим. Ситуація подібна до імпорту товару. 

Оподаткування придбання/створення торгових марок не відрізняється від оподаткування інших витрат, пов’язаних з господарською діяльністю. Це за своєю суттю придбання маркетингових послуг та витрати на просування продукту. Всі вони повною мірою визнаються платниками податку на прибуток без будь-яких податкових різниць. Ну а оскільки ніяких різниць за такими витратами ПКУ не передбачає, то і "малодохідники", і "високодохідники" обліковують їх при формуванні об’єкта оподаткування податком на прибуток за правилами бухобліку

Тобто в періоді відображення бухвитрат на придбання/створення торгової марки вони автоматично зменшують базу оподаткування податком на прибуток.

 

Щодо податку на доходи нерезидента

За нормами пп. "к" пп. 141.4.1 ПКУ податок на доходи нерезидентів не утримується з доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації послуг, наданих нерезидентом резиденту. Виходячи з цього, із сум маркетингових послуг, сплачених нерезиденту, податок на доходи нерезидентів не утримують.

 

Висновок: 

У разі надання нерезидентами послуг резидентам України такі операції з метою визначення особи, відповідальної за сплату ПДВ, розглядаються Податковим кодексом в порядку, аналогічному імпорту товарів: якщо місцем постачання послуг визначено митну територію України, відповідальним за нарахування і сплату ПДВ визнається резидент України — одержувач послуг. І в такому разі йдеться про отримання послуг від нерезидента.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Новікова Марія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.202427
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202412
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419