• Посилання скопійовано

Оподаткування нецільової матеріальної допомоги

У вересні 2020 р. підприємством надано нецільову матеріальну допомогу за сімейними обставинами працівнику за заявою в розмірі 2940,00 грн і в грудні 2020 р. - 30000,00 грн. Як оподаткувати цю допомогу?

Підпункт 170.7.1 ПКУ поділяє благодійну матеріальну допомогу на цільову та нецільову. Зокрема, нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення будь-яких умов або напрямів.

Допомога надається на підставі заяви від працівника, де буде зазначено, на якій підставі, яку допомогу просить надати працівник. На підставі заяви керівник видає наказ про призначення нецільової матеріальної допомоги з зазначенням її розміру.

Оподаткування надання роботодавцем нецільової матеріальної допомоги окремим працівникам за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер (за сімейними обставинами), регулюється пп. 170.7.3 ПКУ. Сума нецільової матеріальної допомоги не оподатковується ПДФО, якщо вона: 

  • надана резидентами — юридичними або фізичними особами;
  • її розмір сукупно за рік не перевищує граничну величину доходу, що не оподатковується ПДФО станом на 1 січня звітного року (визначається згідно з пп. 169.4.1 ПКУ), в 2020 р. – 2940, 00 грн. 

Якщо сума допомоги – більша від зазначеної величини, то із суми перевищення потрібно сплатити ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5%. 

Матеріальна допомога разового характеру, що надається роботодавцем окремим працівникам   у   зв'язку   із  сімейними обставинами відповідно до п. 3.31 Інструкції №5 та п. 14 розділу I Переліку № 1170 не належить до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, тому не є базою нарахування ЄСВ, відповідно в Звіті з ЄСВ не відображається.

У формі №1ДФ неоподатковувану нецільову благодійну допомогу відображають за ознакою доходу «169», а в сумі перевищення - показують окремим рядком з ознакою «127».

Таким чином, із ситуації, що розглядається, надана у вересні 2020 р. працівнику нецільова матеріальна допомога за заявою в розмірі 2940,00 грн не підлягатиме оподаткуванню ПДФО та ВЗ, а у формі №1ДФ відображатиметься за ознакою доходу «169».

Нецільова матеріальна допомога, надана підприємством у грудні 2020 р. працівнику повторно за його заявою в розмірі 30000,00 грн підлягатиме оподаткуванню ПДФО та ВЗ в повній сумі. У формі №1ДФ така неоподатковувану нецільова допомога відображатиметься за ознакою «127».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»