• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу фізособи від продажу майнових прав на нерухомість

Фізособа у 2007 році придбала майнові права на житло в новобудові. За договором, сума визначена в доларах США, але розрахунки велись в гривнях. У 2020 році фізособа продає ці права іншій фізособі. Як в річній декларації розрахувати суму оподатковуваного доходу? Які документи підтверджуватимуть витрати?

Щодо особливостей оподаткування доходу від продажу майнових прав на нерухомість

Особливості оподаткування, визначені ст. 172 ПКУ для операцій продажу нерухомого майна, не застосовуються до операцій продажу майнових прав на нерухоме майно. Чому – детально обгрунтовано в листі ДФСУ від 09.03.2016 р. №2458/Г/99-99-17-02-03-14.

Причому аргументація податкової в листі базується на аргументації суду в Постанові ВСУ від 24.06.2015 № 6-318цс15.

Оскільки спеціальної норми, яка би регламентувала оподаткування майнових прав, ПКУ не містить, доходи від продажу майнових прав слід розглядати як інші доходи, згідно з пп. 164.2.20 ПКУ.

Така сама думка наведена, наприклад, в Постанові ВС від 06.08.2019 р. у справі № 826/14183/16.

Фізособа продала майнові права іншій фізособі. В такому разі відповідно до пп. 168.2.1 ПКУ така фізособа продавець платник податку зобов'язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Зазначені доходи оподатковуються ПДФО за загальною ставкою 18% (див. пп. 167.1 ПКУ) та ВЗ за ставкою 1,5% (пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Причому об’єктом оподаткування є вся сума отриманого фізособою доходу. Зменшення її на суму витрат на придбання майнових прав ПКУ не передбачає.

 

За яким курсом розраховувати дохід, якщо сума в договорі визначена в доларах США?

Відповідно до пп. 164.4 ПКУ, під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Але ця норма стосується ситуації, якщо доходи отримані в іноземній валюті, наприклад, у доларах США. В такому разі дохід з метою оподаткування визначається за курсом НБУ на дату отримання доларів США на банківський рахунок фізособи.

Але в ситуації, яку ми розглядаємо, фізособа отримала доходи в гривнях, а не в іноземній валюті.

Тому дохід визначається за такою отриманою сумою.

 

Які документи мають бути для підтвердження отриманого доходу?

По-перше, виписка банку, в якій відображена отримана сума коштів.

По-друге, договір купівлі-продажу та акт про передачу відповідних майнових прав.

Це документи, які підтверджують отримання доходів.

Щодо документів на витрати, то вони не потрібні, тому що з метою оподаткування витрати не визначаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202452
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202430
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024536
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430