• Посилання скопійовано

Оподаткування продажу фізособою акцій, які були отримані у подарунок

Фізособа-резидент отримала у подарунок акції у валюті від юрособи-нерезидента. Чи потрібно фізособі сплачувати податки і які саме при такому отриманні? Які податки потрібно сплатити при продажі акцій за кордоном і отримання коштів від цього продажу в Україні?

Оподаткування при отриманні акцій у дарунок

Дохід, отриманий фізособою-резидентом від іноземних компаній — нерезидентів у вигляді подарованих акцій включається такою особою до загального річного оподатковуваного доходу, який є базою для нарахування ПДФО та військового збору (пп. 164.1 і 164.4, пп. 170.11.1 ПКУ).

Фізособа-резидент зобов’язана подати податкову декларацію за той рік, в якому вона отримала дарунок у вигляді акцій та самостійно сплатити ПДФО за ставкою 18% і військовий збір — 1,5%. Таке роз’яснення надала ДФС в індивідуальній податковій консультації від 01.06.2017 р. №442/А/99-99-13-02-03-14/ІПК.

Об’єктом оподаткування в даному випадку буде оціночна вартість таких акцій, визначена згідно із законом – згідно з пп. 174.8 ПКУ. Оцінка акцій має здійснюватися професійним суб'єктом оціночної діяльності відповідно до Закону № 2658-III.

 

Оподаткування при подальшому продажу акцій

Оподаткування операцій фізосіб з акціями ведеться за окремими правилами відповідно до пп. 170.2 ПКУ.

Зокрема, облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року (пп. 170.2.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ, інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4-170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Якщо дохід отриманий у валюті, його потрібно буде перерахувати в гривні за курсом Нацбанку, що діє на дату отримання доходу. Згідно із пп. 164.4 ПКУ під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів. Це означає, що базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб для доходів, які отримані платником податку в іноземній валюті, є ці доходи, що перераховані у гривню за валютним курсом Національного банку України, який діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Інвестиційний актив, подарований платнику податку, вважається придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита та податку з доходів фізичних осіб, сплачених у зв'язку з таким даруванням чи успадкуванням. Таким чином, при отриманні коштів за продані акції оподатковуваним доходом буде сума отриманих коштів за вирахуванням витрат на придбання цих акцій -  мита та ПДФО (див. пп. 170.2.2 ПКУ). Зверніть увагу, що ця норма не передбачає вирахування з доходу від продажу акцій суми сплаченого військового збору.

Більш докладно про подання декларації читайте тут та тут.

 

Висновки:

  1. За рік, в якому отримано акції у дарунок, фізособі слід подати декларацію про майновий стан і доходи, у якій відобразити дохід у вигляді оціночної вартості подарованих акцій та сплатити ПДФО та військовий збір, а також державне мито – за необхідності;
  2. За рік, в якому будуть продані акції, слід визначити інвестиційний прибуток як різницю між доходом від продажу акцій та витрат на їх придбання, які в даному випадку включатимуть сплачені суми ПДФО та державного мита (за його наявності);
  3. Якщо обидві події відбулися в одному звітному році, вони обидві відображаються в одній декларації про майновий стан і доходи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    Сьогодні 13:2311
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024259
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202428
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202459
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202429