• Посилання скопійовано

Поворотна фіндопомога у неприбутковій організації: особливості при поверненні

Неприбуткова організація отримує поворотні цільові членські внески та безвідсоткову поворотну допомогу. Чи є ризики необхідності стати платником податку на прибуток при повернені цих коштів? Якщо перейти на ЄП – що з обліком внесків та допомоги? Чи треба ставати платником ПДВ, при досягнені 1 млн грн?

Податок на прибуток

Що стосується операцій із повернення поворотної фінансової допомоги (адже, вважаємо, що згідно з пп.14.1.257 ПКУ[1] саме про неї мова навіть коли оформлено поворотні членські внески та звичайно ж безвідсоткова допомога), то зазначимо таке.

Податківці у ІПК від 07.02.2019 р. № 432/6/99-15-02-02-15 ІПК розглядали ситуацію, коли ОСББ – неприбуткова організація повертала невикористані цільові внески. Вони прийшли до висновку, що повернення ОСББ співвласникам невикористаних цільових коштів, попередньо внесених ними на утеплення фасаду будинку за програмою співфінансування з міською радою, у зв’язку з припиненням фінансування цієї програми не є підставою для виключення ОСББ з Реєстру неприбуткових установ та організацій за умови дотримання вимог, встановлених п. 133.4 ПКУ.

Вважаємо, що таке роз’яснення можна застосовувати й для ситуації повернення поворотної фіндопомоги громадської організації – неприбуткової установи.

Єдине що радимо, аби у статуті громадської організації обов’язково було зазначено у кошторисі доходів та витрат про таку поворотну фіндопомогу (а саме про можливість її отримання, а також про порядок її повернення, в т.ч. за рахунок яких коштів організація повертатиме таку фіндопомогу).

Згадка про поворотну фіндопомогу у статуті громадської організації буде аргументом на користь того, що повернення цих коштів  також пов'язане з утриманням організації або реалізацією її статутних цілей, оскільки її отримання дозволило здійснити відповідні цільові витрати, передбачені ПКУ.

 

ПДВ

Якщо неприбуткова організація здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), то така організація повинна подати до фіскального органу за своїм місцезнаходженням заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ і відповідно зареєструватись як платник ПДВ в обов'язковому порядку. Зазначена норма передбачена п. 181.1 ПКУ.

При визначенні 1 млн грн слід брати до уваги лише ПДВ-оподатковувані операції. До оподатковуваних операцій для цілей реєстрації як платника ПДВ належать:

  • операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ 20%, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Якщо неприбуткова організація здійснює операції, які не є об’єктом ПДВ, то ці операції не беруть участь в підрахунку 1 млн грн.

Ставати платником ПДВ в обов’язковому порядку не потрібно платникам  ЄП навіть якщо вони досягнуть 1 млн грн.

 

Єдиний податок

Відповідно до роз’яснення податківців у ресурсі «ЗІР» юридична особа, яка внесена до Реєстру неприбуткових організацій, може обрати третю групу спрощеної системи оподаткування у разі дотримання вимог, встановлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, за умови виключення її з Реєстру (про це ми говорили тут) .

Щоправда, у розділі XIV ПКУ не встановлено окремих пільг у разі перебування неприбуткових організацій на єдиному податку. Це означає, що оподаткування громадської організації здійснюється в загальному порядку. Детальніше про облік та оподаткування неприбуткової організації на ЄП ми писали тут.

Наразі зауважимо, що п. 292.11 ПКУ встановлено види доходів, які не оподатковуються єдиним податком. Серед них є поворотна фіндопомога: не є доходом суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Що стосується «перехідної» допомоги, тобто яка отримана на загальній системі, втім термін 12 місяців закінчується на ЄП, то тут для юросіб позиція податківців є трохи невизначеною. Пояснимо.

Що говорять ДПСУ у ресурсі «ЗІР» для ФОП? Поворотна фінансова допомога, отримана ФОП – платником єдиного податку у період перебування на загальній системі оподаткування, та не повернена ним протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (термін повернення припав на період застосування спрощеної системм оподаткування), включається до складу доходу і оподатковується за ставками, визначеними у п.п. 293.2, 293.3 ПКУ, за умови не перевищення обсягу доходу, визначеного п. 291.4 ПКУ (підкатегорія 107.01.03 ресурсу «ЗІР»).

Що говорять ДПСУ у ресурсі «ЗІР» для ЮО? Датою отримання доходу платника єдиного податку є надходження коштів юридичній особі як платнику єдиного податку. Юридична особа, яка отримала поворотну фінансову допомогу в період перебування на загальній системі оподаткування, у разі переходу на спрощену систему оподаткування не включає такі кошти до доходу платника єдиного податку (підкатегорія 108.01.02 ресурсу «ЗІР»).

Виходять наче подвійні стандарти для ФОП та ЮО щодо однієї й тієї ж ситуації. Хоча не виключаємо, що податківці у вищевказаному роз’ясненні для ЮО говорили про відсутність доходу у періоді переходу на ЄП, втім не розглядали ситуацію, коли 12 місяців неповернення допомоги припадає на період перебування на ЄП. Підтверджує цю думку ІПК від 28.08.2019 р. N 4081/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

У ній податківці роз’яснили, що сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги (пп. 3 п. 292.11 ПКУ).

Той факт, що поворотна фінансова допомога була отримана під час перебування Товариства на загальній системі оподаткування, не змінює порядок застосування норм ПКУ в частині визначення доходу платника єдиного податку.

Таким чином, судячи із вищесказаного, якщо 12 місяців з дня отримання поворотної допомоги чи поворотних членських внесків закінчуються, коли організація перебуватиме на ЄП, то слід такі неповернені кошти включити до доходу платника ЄП. Якщо ж такі 12 місяців закінчаться ще коли організація перебуватиме на загальній системі, то вважаємо, що немає нормативних підстав визнавати дохід.

Втім, судячи із роз’яснення у ресурсі «ЗІР» та ІПК, в яких наче різні позиції ДПСУ, радимо звернутися за ІПК до ДПСУ, виклавши у запиті всі свої особливості операцій.

Додатково читайте  тут, туттут та тут.

 


[1] Поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    Сьогодні 16:177
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    Сьогодні 14:5612
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024313
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430