• Посилання скопійовано

Оподаткування лікарняних, отриманих ФОПом від Фонду

ФОП - платник ЄП ІІІ групи без найманих працівників, отримав від ФСС кошти для виплати лікарняного собі. ФСС не утримував з лікарняних податки. Банк відмовляється виплатити кошти з спецрахунку на картку ФОП без сплатити ПДФО, ВЗ, ЄСВ. Чи правомірні дії банку? Чи повинен ФОП сплачувати ПДФО та ВЗ зі свого лікарняного?

Відповідно до ст. 18 Закону №1105 страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають, зокрема, фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах.

Статтею 20 Закону №1105 встановлено види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати визначені ст. 22 Закону №1105.

Оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначено ст. 177 ПКУ. 

Доходом ФОП є доходи, отримані виключно від здійснення підприємницької діяльності.

Відповідно до пп. 177.6 ПКУ у разі, якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, то такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб.

До складу доходу ФОП – платника єдиного податку, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від Фондів соціального страхування (пп. 4 пп. 292.11 ПКУ).

Отже, дохід у вигляді матеріального забезпечення, допомоги по тимчасовій непрацездатності, який виплачується Фондом соціального страхування, не включається до доходу ФОП, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків – фізичних осіб.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб ПДФО регламентується розділом IV ПКУ, відповідно до пп. 165.1.1 якого передбачено винятки, за якими отримані доходи платника ПДФО не включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

Винятки, передбачені пп. 165.1.1 ПКУ, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності.

Податковий агент, який нарахує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО 18%, визначену ст. 167 ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ).

В ІПК ДПСУ від 14.02.2020 р. № 604/6/99-00-04-06-03-06/ІПК та в "ЗІР" (категорія 103.02) зазначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності нарахована (виплачена) ФОП Фондом є об’єктом оподаткування ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%, а Фонд є податковим агентом щодо такого доходу.

Таким чином, Фонд, який виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності, зобов’язаний виконати функції податкового агента в частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб ПДФО та військовий збір і відобразити зазначену допомогу у формі №1ДФ з ознакою доходу "127". А кошти перераховує на спецрахунок вже за мінусом податків. 

З цього питання є ще одна думка.

На думку Міндоходів, викладену у листі від 05.12.2013 р. № 6366/І/99-99-17-02-02-15, сума лікарняних не включається до доходу "єдинника", але має бути відображена ним у складі загального річного оподатковуваного доходу в річній податковій декларації про майновий стан і доходи. З цього листа зрозуміло, що Фонд ПДФО та військовий збір за підприємця з сум допомоги не сплачує. А отже, із сум лікарняних підприємець має сплатити їх самостійно.  

Суми допомоги по тимчасовій непрацездатності класифікують як «інші доходи». Цю допомогу відображають у рядку 10.9 р. ІІ Податкової декларації про майновий стан і доходи.

Сплачувати ПДФО та ВЗ із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності необхідно за результатами річного декларування ― до 1 серпня року, наступного за звітним.

Хоча є й інша позиція Фонду соціального страхування, викладена в листі від 08.12.2016 р. № 3.2-29-2184, де зазначено, що після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника останній повинен перерахувати ПДФО та військовий збір, за утримання яких несе відповідальність.

При цьому суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, отримані фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, не є базою нарахування ЄСВ.

Отже, оскільки, ФОПу вже перераховані кошти на спецрахунок то для їх отримання, радимо в даному випадку самостійно сплатити податки з лікарняних, не чекаючи строків річного декларування доходів.

Платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

  • «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;
  • «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202413
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202417
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024356
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430