• Посилання скопійовано

Податок на нерухоме майно від здачі в оренду виробничого корпусу

Підприємство промисловості КВЕД 25.99 має виробничий корпус, який використовує в госпдіяльності, а частину здає в оренду та згідно з пп. 266.2.2 ПКУ не є об’єктом оподаткування. Законом №466, який набрав чинності 23.05.2020 р., внесено зміни до зазначеної статті. Чи потрібно декларувати таке приміщення? З якого періоду?

Запитання:

Підприємство промисловості КВЕД 25.99 має виробничий корпус, який використовує в господарській діяльності, але частково здає в оренду. Згідно з пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ не є об’єктом оподаткування: будівлі промисловості, зокрема, виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств. Законом №466 від 23.05.2020 року внесено зміни до цього підпункту: Будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку. Чи повинно підприємство у зв’язку зі змінами декларувати таке приміщення та з якого періоду?

 

Відповідь:

Підпунктом «є» пп. 266.2.2 ПКУ встановлено, що не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, зокрема, виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств.

При визначенні промислових підприємств необхідно дотримуватися вимог ДК 009:2010 і ДК 018-2000.

Промисловими вважаються підприємства, які згідно з ДК 009:2010 відносяться до секцій:

B    —    «Добувна промисловість та розроблення кар’єрів»;

C    —    «Переробна промисловість», зокрема виробництво харчових продуктів, напоїв, тютюнових виробів, текстильне виробництво, виробництво шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, виробництво паперу та паперових виробів, поліграфічна діяльність, тиражування записаної інформації тощо;

D    —    «Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітр'я»;

E    —    «Водопостачання; каналізація, поводження з відходами»;

F    —    «Будівництво».

На підставі документів про право власності на об’єкт нежитлової нерухомості з урахуванням ДК 018-2000 у частині функціонального призначення та класифікаційної ознаки цього об’єкта визначається належність такого об’єкта до групи «Будівлі промислові та склади».

У п`ятницю, 22 травня 2020 року, в «Голосі України» № 84 (7341) було офіційно опубліковано Закон від 16.01.2020 р. № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

В переліку видів нерухомості, які не є об’єктами оподаткування, внесено уточнення щодо будівель промисловості, які не будуть оподатковуватися. До них належать будівлі, які:

  • належать до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державкого класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000);
  • використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Таким чином, пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ передбачає виключення з об’єкта оподаткування податком на нерухомість об’єктів нерухомості промислових підприємств, що беруть участь у господарській діяльності власника.

Оскільки надання в оренду будівель промисловості не передбачає використання власником об’єкта нерухомості як виробничої одиниці промислового підприємства у своїй господарській діяльності, то немає підстав для застосування норм пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ до таких будівель промисловості.

Це означає, що у разі надання такої будівлі в оренду підприємство є платником податку на нерухомість на загальних підставах з моменту надання такої будівлі в оренду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202416
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189