• Посилання скопійовано

Як оподатковуються виплати фізособі за авторським договором?

Видавництво за авторським договором з фізособою виплачує автору авторську винагороду за твір (одноразово), а потім щокварталу роялті за продані твори. Як оподатковуються вищезазначені виплати? Чи необхідно сплачувати з них ЄСВ?

Запитання:

Підприємство (видавництво) уклало авторські договори з фізособами (резидентами), згідно з якими автор зобов’язується створити твір літератури відповідно до вимог видавництва. Договір діє протягом 7 років. Спочатку видавництво виплачує автору авторську винагороду за твір (одноразово), а потім щокварталу роялті за продані твори. Як оподатковуються вищезазначені виплати? Чи необхідно сплачувати з них ЄСВ? Якщо так, то який порядок заповнення звіту з ЄСВ?

 

Відповідь:

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону №3792, до майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) належать:

  • виключне право на використання твору;
  • виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

Майнові права автора (чи іншої особи, яка має авторське право) можуть бути передані (відчужені) іншій особі згідно з положеннями ст. 31 Закону №3792, після чого ця особа стає суб'єктом авторського права.

Нормами ч. 5 ст. 15 Закону №3792 передбачено, що автор (чи інша особа, яка має авторське право) має право вимагати виплати винагороди за будь-яке використання твору (за винятком випадків, передбачених ст. 21 - 25 цього Закону). Винагорода може здійснюватися у формі:

  • одноразового (паушального) платежу;
  • відрахувань за кожний проданий примірник чи кожне використання твору (роялті);
  • комбінованих платежів.

Розмір і порядок виплати авторської винагороди за створення і використання твору встановлюються в авторському договорі або у договорах, що укладаються за дорученням суб'єктів авторського права організаціями колективного управління з особами, які використовують твори.

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 164.2.3 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються:

  • доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав, зокрема, інтелектуальної (промислової) власності, та прирівняні до них права;
  • доходи у вигляді сум авторської винагороди, іншої плати за надання права на користування або розпорядження іншим особам нематеріальним активом (творами науки, мистецтва, літератури або іншими нематеріальними активами), об'єкти права інтелектуальної промислової власності та прирівняні до них права (далі - роялті).

При цьому визначення поняття «роялті» наведено у пп. 14.1.225 ПКУ.

Крім того, вказаний дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) ПДФО та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Податковий агент, поняття якого наведено у пп. 14.1.180 ПКУ, що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО і військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18%, визначену ст. 167 ПКУ, та ставку військового збору 1,5%, встановлену пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ).

ДФС в ІПК від 09.10.2019 р. №678/6/99-00-04-07-03-15/ІПК повідомляє, що дохід у вигляді роялті, який виплачується юридичною особою на користь фізичних осіб, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах. 

Цей порядок поширюється також на комбіновані платежі.

 

ЄСВ

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону №108, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно з п. 9 розділу I Переліку №1170, ЄСВ не нараховується на винагороду, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплату їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві.

Разом з цим, ДФС в ІПК від 29.09.2014 р. №4238/6/99-99-17-03-01-16 та від 23.09.2016 р. №20736/6/99-99-13-02-03-15 повідомляє, що цивільно-правовий договір на створення твору має ознаки договорів про виконання робіт.

Якщо винагорода згідно з цивільно-правовим договором за створення твору виплачується підприємством автору, який є його працівником, то на таку винагороду ЄСВ нараховується на загальних підставах.

Відповідно до ч. 1 ст. 1109 ЦКУ за ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на умовах, визначених за взаємною згодою сторін з урахуванням вимог ЦКУ та іншого закону.

Договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності на літературний, художній та інший твір (авторське право) регулюється ст. 1113 ЦКУ, коли одна сторона (особа, що має виключні майнові права) передає другій стороні частково або у повному складі ці права відповідно до закону та на визначених договором умовах.

За своїми ознаками вказані договори належать до групи договорів у сфері інтелектуальної власності (глава 75 ЦКУ), що не є характерною ознакою договорів про виконання робіт, надання послуг (глави 61 та 63 ЦКУ відповідно).

Враховуючи зазначене, винагороди, отримані згідно з договорами про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності та ліцензійними договорами, не є базою для нарахування ЄСВ.

Договір про створення за замовленням має ознаку договору, за яким виконуються роботи. Тобто, на момент укладання такого договору об'єкт права інтелектуальної власності ще не створений, а тільки буде створюватись фізичною особою згідно з вимогами замовника в установлений ним строк.

Таким чином, договір за замовленням є базою для нарахування ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202412
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024262
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202428
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202459
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430