• Посилання скопійовано

Земельний податок у кошторисі неприбуткової організації

У неприбуткової організації земельний податок не включається в кошторис і сплачується окремо від членського внеску. Члени кооперативу обурюються, бо вони переплачують на послугах банку. Як правильно обґрунтувати правлінню необхідність включення цих сум в кошторис?

Неприбуткові організації наприкінці року складають кошторис своїх доходів і витрат на наступний рік. На сьогодні єдиного нормативного документа для всіх неприбуткових організацій щодо складання кошторису немає. Є документ для складання кошторису бюджетними організаціями – Постанова Кабміну від 28 лютого 2002 р. №228. Для всіх інших неприбуткових організацій кошторис складається в довільній формі. За основу складання кошторису в таких організаціях можна взяти зазначену Постанову.

Перш за все, кошторис неприбуткової організації не має суперечити законодавству, відповідно до якого вона створена. Наприклад, кошторис благодійної організації створюється згідно з Законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI, кошторис ОСББ складається відповідно до Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 № 2866-III, кошторис кооперативу складається з урахуванням норм Закону «Про кооперацію» від 10.07.2003 № 1087-IV тощо. Разом з цим, при складанні кошторису неприбуткові організації мають враховувати норми інших нормативних актів, зокрема, ПКУ.

Можна виділити два основні способи складання кошторису.

1. Від суми доходів: спочатку на запланований період визначається очікувана сума доходу неприбуткової організації, якщо її можна запланувати більш-менш точно. Наприклад, неприбуткові організації, які регулярно отримують кошти від своїх членів, мають визначену кількість учасників та встановлений розмір внеску. Після цього планова сума доходів розподіляється за напрямами витрат. Цей підхід прийнятний для неприбуткових організацій, які працюють в межах доступних їм коштів.

2. Від суми витрат: спочатку на запланований період визначають очікувану суму витрат, яка необхідна для забезпечення функціонування неприбуткової організації. Потім планують джерела отримання доходів та їх суму для фінансування планової величини витрат. Цей принцип підходить для тих неприбуткових організацій, які через специфіку своєї діяльності не мають можливості заздалегідь приблизно визначити суму очікуваного доходу, зате мають нести витрати.

На нашу думку, для кооперативу більш прийнятний другий підхід, оскільки йому потрібно нести певні витрати для виконання тих завдань, для яких він створений. Своєю чергою, розмір членського внеску буде визначатися запланованою сумою витрат кооперативу, тобто члени кооперативу повинні покрити всі його витрати. Для цього вони всі повинні бути включені у кошторис.

Усі питання щодо складання та затвердження кошторису доцільно визначити у статуті організації та/або положенні про кошторис. Періодично, як правило, щомісячно, необхідно порівнювати фактично отримані доходи та фактично понесені витрати із запланованими в кошторисі та, у разі необхідності, своєчасно вносити зміни до кошторису в порядку, передбаченому у статуті та/або в положенні про кошторис. Таке порівняння доцільно проводити у звіті про виконання кошторису.

Отже, якщо неприбуткова організація (кооператив) зобов’язана сплачувати земельний податок, тобто він входить у склад витрат цієї організації, то і суму земельного податку потрібно включити в кошторис. В цьому випадку членський внесок повинен включати також і земельний податок, щоб покрити всі витрати кооперативу, в тому числі і на сплату податків. Немає практичного сенсу в тому, щоб сплачувати членський внесок окремо, а земельний податок – окремо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024298
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430