• Посилання скопійовано

Незавершене будівництво приміщення: чи сплачувати податок на нерухомість?

Ринок здає в оренду приміщення (є витяг на власність нерухомості). Незавершене будівництво, 70% готовності, 1240 м.кв. Чи потрібно подавати декларацію та сплачувати податок на нерухомість?

Згідно з ст. 1 Закону № 1952 державна реєстрація речових прав на об'єкт незавершеного будівництва та їх обтяжень проводиться у порядку, визначеному цим Законом, з урахуванням особливостей правового статусу такого об'єкта.

За пп. 3 ч. 1 ст. 4 Закону, державній реєстрації прав також підлягає право власності на об'єкт незавершеного будівництва.

А ст. 12 Закону № 1952 уточнює, що державний реєстр прав містить записи про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об'єкти незавершеного будівництва, їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав, відомості та електронні копії документів, поданих у паперовій формі, або документи в електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій. Усі питання справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, врегульовано ст. 266 ПКУ.

І перед складанням декларації з податку на нерухомість слід визначити чи володіє особа нерухомістю, чи лише є об'єктом незавершеного будівництва. На офіційному веб-сайті Мін'юсту через "Кабінет електронних сервісів" можна отримати інформаційну довідку відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме. У довідці зазначається інформація, наявна в Державному реєстрі прав, залежно від змісту запитуваної інформації.

Платниками податку на нерухомість згідно з пп. 266.1 ПКУ є юрособи, в т.ч. нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Податок обчислюється юрособами самостійно виходячи з загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт. Отже, насамперед здійснюється аналіз класифікації об’єктів нерухомості, якими володіє юрособа.

Якщо на балансі юрособи є об’єкт незавершеного будівництва (незалежно від площі та процентного відношення готовності) не поспішайте платити податок.

Згідно з ч. 2 ст. 331 ЦКУ право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. А далі ч. 3 ст. 331 ЦКУ уточнює, що до завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна). У разі необхідності особа, може укласти договір щодо об’єкта незавершеного будівництва після проведення державної реєстрації права власності на нього відповідно до закону.

А в майбутньому з метою визначення належності приміщення ринку та магазину, що розташований на ньому, до об’єктів оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, необхідно дотримуватися вимог пп. «е» пп. 266.2.2 ПКУ та враховувати Правила торгівлі на ринках.

Відповідно, ця норма поширюється на об’єкти нерухомості, які є об’єктом права власності юросіб, які зареєстровані як ринки, та особа належить до категорій суб’єктів господарювання малого та середнього бізнесу (додатково див.  ІПК від 27.06.2017 р. № 848/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»