• Посилання скопійовано

Чи оподатковується перерахування ФОП готівки за товари та послуги на власну особисту картку?

ФОП та фізособа це одна й та ж людина. ФОП перераховує фізособі на картку готівку за товари, послуги, фіндопомогу, поповнення оборотних грошей тощо. Чи є такі операції оподатковуваним та якими податками?

Насамперед зазначимо, що в пп. 9 п. 3 Інструкції №492, яку було викладено у новій редакції постанови Нацбанку від 01.04.2019 р. №56, суб'єкти господарювання визначені як юридичні особи - резиденти і фізичні особи – підприємці (ФОП).

Норми абз. 2 пп. 1 п. 16 Інструкції зобов'язують особу, яка відкриває рахунок фізособі (власник рахунку/ представник власника рахунку/особа, яка відкриває рахунок на користь третьої особи), письмово повідомити банк про наявність або відсутність у власника рахунку статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Щодо питання розпорядження рахунком ФОП уповноваженою (довіреною) особою Нацбанк в листі від 06.05.2019 р. № 57-0007/24014 повідомляє таке.

Згідно з п. 9 розд. I Інструкції №492 операції за рахунками фізосіб (у т. ч. ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) здійснюються за розпорядженням власника або за його дорученням на підставі довіреності (копії довіреності), засвідченої нотаріально, а у випадках, визначених законодавством України, - іншими уповноваженими на це особами.

Нацбанк зауважує, що довіреність на розпорядження рахунком ФОП або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, не може бути засвідчена уповноваженим працівником банку.

Нагадаємо, що забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізосіб - резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов'язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності (абз. 2 п. 14 Інструкції №492).

Щодо перерахування ФОП коштів за товари фізичній особі, то порядок оподаткування ПДФО операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна встановлено ст. 173 ПКУ.

Згідно з пп. 173.1 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5%, визначеною в пп. 167.2 ПКУ.

Дохід від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об'єкта, визначеної згідно із законом.

У разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа чи ФОП, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі визначені цим розділом функції податкового агента. При цьому податковий агент утримує ПДФО за ставками, визначеними відповідно до пп. 173.1 або 173.2 ПКУ з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві (пп. 173.3 ПКУ).

Однак ДФС в ІПК від 01.06.2017 р. №441/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що положення ст. 173 ПКУ передбачають наявність:

1) оцінки майна, яка проведена відповідно до Закону №2658;

2) документа про сплату до бюджету ПДФО;

3) договору купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням.

Разом з тим продаж (реалізація) товарів - це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (пп. 14.1.202 ПКУ).

Згідно з пп. 167.1 ПКУ ставка ПДФО становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ПКУ).

Отже, якщо платник податку – фізична особа здійснює продаж товару, то дохід, отриманий від такого продажу, включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується ПДФО за ставкою 18% (ІПК ДФС від 01.06.2017 р. №441/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Крім того, вказані доходи є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16 підрозділу 10 розд. XX ПКУ). У такому ж порядку підлягають оподаткуванню кошти, отримані фізособою за послуги.

З огляду на вищевказане, потрібно переглянути операції, що описані у запитанні, на предмет їх доцільності та ризикованості щодо оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189