• Посилання скопійовано

Що оподатковується ЄП: виручка чи результат від продажу вкладу до СК іншого підприємства?

Підприємство – платник єдиного податку (ІІІ група без ПДВ) є засновником іншого підприємства та продає свою частку в участі цього підприємства повністю. Що є об’єктом оподаткування: виручка чи результат від продажу вкладу?

Участь у формуванні статутного капіталу іншої юрособи є госпоперацією з придбання корпоративних прав, тобто здійсненням прямих фінансових інвестицій (пп. 14.1.81 ПКУ).

Нормами пп. 2 п. 292.1 ПКУ встановлено, що доходом платника єдиного податку - юрособи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній в п. 292.3 ПКУ. Датою отримання доходу вважається дата отримання платником єдиного податку грошових коштів (п. 292.6 ПКУ).

Врахування витрат при визначенні доходу для цілей оподаткування єдиним податком ПКУ не передбачено.

Вичерпний перелік надходжень, які з метою оподаткування не включаються до складу доходу, встановлено п. 292.11 ПКУ. Повернення інвестицій цей перелік не містить.

Згідно з п. 292.13 та пп. 296.1.3 ПКУ дохід визначається на підставі даних обліку (спрощеного бухбліку), який здійснюється відповідно до НП(С)БО та/або інших актів Мінфіну з питань бухобліку.

Фінансові інвестиції, які обліковуються за методом участі в капіталі (фінансові інвестиції в асоційовані і дочірні підприємства та в спільну діяльність зі створенням юрособи (спільного підприємства)), на дату балансу відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором і об'єктом інвестування (п. 12 П(С)БО 12).

ДФС в ІПК від 18.09.2018 р. №4079/6/99-99-12-02-03-15/ІПК повідомляє, що кошти, які підприємство отримає від операції повернення частини своїх фінансових інвестицій, не є об'єктом оподаткування єдиним податком для платників третьої групи.

Докладніше про це див. тут та тут>>

Проте у 2017 році ДФС мала протилежну думку, а саме: оподаткуванню єдиним податком підлягає сума коштів, отриманих від продажу корпоративних прав, незалежно від того, вищою або нижчою є продажна вартість цих прав ніж їх номінальна вартість (див. лист ДФС від 29.12.2017 р. №3205/6/99-99-12-02-03-15/ІПК). Також тут ми прокоментували інший лист ДФС з такою ж позицією.

Якщо інвестор продає активи і передає значні ризики та вигоди, пов'язані з їх володінням, то у складі фінрезультатів звітного періоду відображається лише та частина прибутку (збитку), яка припадає на частку інших інвесторів (п. 13 П(С)БО 12).

Виходячи з норм п. 13 П(С)БО 12 можна вважати, що об’єктом оподаткування єдиним податком для платників третьої групи буде фінансовий результат від продажу інвестиції (вкладу).

Проте, зважаючи на неоднозначну позицію податківців, варто отримати від них «свою» ІПК для конкретної ситуації.

У ситуації, що розглядається, платник єдиного податку за ставкою 3% для отримання однозначної відповіді може скористатися правом, наданим йому п. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Відповідно п. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

При цьому, згідно з п. 52.4 ПКУ індивідуальні податкові консультації надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями;
  • у письмовій формі – контролюючими органами в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

При цьому слід враховувати, що придбання та продаж підприємством – платником єдиного податку корпоративних прав інших юросіб на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво.

Зокрема, п. 6 пп. 291.5.1 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку ІІІ групи суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    Сьогодні 16:179
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    Сьогодні 14:5612
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024313
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430