• Посилання скопійовано

Податок з доходів нерезидентів при оплаті за проектні та монтажні роботи

Підприємство підписало контракт на проектні та монтажні роботи системи пожежогасіння на об'єкті в Україні. Нерезиденту в Естонію перераховано кошти за проект системи пожежогасіння. Слід розглядати ці послуги як інжиніринг чи як виручку від виконаних робіт?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ. Підпункт 14.1.85 ПКУ наводить визначення терміну «інжиніринг» і власне цим переліком потрібно користуватися (у своїх роз’ясненнях податківці на це звертають увагу, наприклад, в ІПК від 06.11.2018 р. №4718/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та 28.09.2018 р. №4219/ІПК/20-40-12-01-11 або в листі від 06.11.2017 р. №2528/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Враховуючи умови запитання, нерезидентом Естонії надаються протипожежні проектно-монтажні роботи і до інжинірингових послуг в світлі оподаткування можуть бути віднесені:

  • послуги в галузі будівництва (технічні завдання, проектні пропозиції, інженерні роботи тощо);
  • послуги щодо техніки та техноголгій (розроблення документації, проектування тощо);
  • консультаційні послуги під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, зокрема, авторський нагляд.

Увага! Монтажні роботи під визначення «інжинірингу» не підпадають.

Це означає, що з огляду оподаткування у договорі та первинних документах важливо конкретизувати детально, які саме послуги (роботи) постачаються нерезидентом.

Доходи від інжинірингу, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України згідно з пп. «г» пп. 141.4.1 ПКУ оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними у п. 141.4 ПКУ. Якщо нерезидент отримує дохід від інжинірингу і сплачується цей дохід українським СГ нерезиденту-юрособі, то це зобов’язує утримати податок з доходів нерезидента. Зверніть увагу, що ця вимога не залежить від податкового статусу особи.

Український покупець зобов’язаний під час виплати доходу за рахунок такого доходу утримати податок за ставкою 15%. Але при оплаті послуг інжинірингу на користь нерезидента потрібно врахувати норму п. 3.2 ПКУ. Більшість правил міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування передбачають нижчу ніж 15% ставку податку або інші правила.

Відповідно до Конвенції між Урядом України і Урядом Естонської Республіки потрібно звернути уваги на:

  • ст. 7 - прибуток підприємства Договірної Держави оподатковується лише в цій Державі, якщо тільки це підприємство не здійснює підприємницьку діяльність у другій Договірній Державі через розташоване в ній постійне представництво. Якщо підприємство здійснює підприємницьку діяльність таким чином, то прибуток підприємства може оподатковуватися у другій Державі, але тільки щодо тієї частини, яка стосується цього постійного представництва;
  • ст. 14 - дохід, що одержується резидентом Договірної Держави від надання професійних послуг чи іншої діяльності незалежного характеру, оподатковується тільки у цій Державі, за винятком випадку, коли він володіє регулярно доступною постійною базою в другій Договірній Державі з метою проведення цієї діяльності. Якщо у нього є така постійна база, дохід може оподатковуватися у другій Договірній Державі, але тільки в тій частині, що відноситься до цієї постійної бази.

Термін «професійні послуги» включає, зокрема, незалежну діяльність інженерів.

Отже, якщо доходи, отримані резидентом Естонії за виконання інжинірингових послуг на замовлення резидента України, підлягають оподаткуванню в Естонії і при їх виплаті не потрібно утримувати 15%  податку за умови надання резидентом Естонії підтвердного документа про свій резидентський статус. Для того, щоб скористатися цією нормою, потрібно врахувати п. 103.2 та 103.4 ПКУ. А саме: нерезидент має бути бенефіціарним (фактичним) отримувачем і резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, та потрібна наявність довідки (або її нотаріально засвідченої копії), яка підтверджує резидентський статус нерезидента. Довідка видається компетентним (уповноваженим) органом країни нерезидента, визначеним міжнародним договором України, за формою, затвердженою згідно із законодавством цієї країни, і повинна бути належним чином легалізована, перекладена відповідно до законодавства України.

Зауважимо, якщо визначення у ПКУ терміну «інжиніринг» не збігається з визначенням у міжнародному договорі про уникнення подвійного оподаткування, міжнародні договори мають пріоритет над положеннями ПКУ і застосовуються положення міжнародного договору.

Податок сплачується резидентом до бюджету самостійно під час виплати доходу. Нерезидент отримує суму доходу за мінусом податку. Але відповідно до пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ не підлягають оподаткуванню доходи у вигляді виручки, наприклад, виручки за монтажні роботи. Вище ми зауважили, що вони під визначення «інжинірингу» не підпадають (додатково див. ст. 7 Конвенції між Урядом України і Урядом Естонської Республіки).

 

ПДВ

Постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ.

Інжинірингові послуги є у п. 186.3 ПКУ, і це означає, що при постачанні цих послуг свої правила щодо визначення місця постачання. Місцем постачання зазначених послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. Відповідно, якщо послуги постачаються нерезидентом українському С, то виникають ПЗ з ПДВ. Отже, покупцю слід нарахувати ПЗ та сплатити ПДВ за нормами ст. 208 ПКУ. Сплачується податок незалежно від податкового статусу особи, а саме незалежно чи є покупець платником ПДВ, чи ні. Головне, місцем постачання послуг є митна територія України.

Послуги з монтажу, якщо такі не підпадають під п. 186.2 та п. 186.3 ПКУ, не є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки за п. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024287
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202417
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202455
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202434
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419