• Посилання скопійовано

Яка ставку з податку на нерухомість слід застосовувати для пам'ятки архітектури, яка орендується у м. Києві?

Чи має право підприємство на ставку 0% податку на нерухомість як для пам'ятки архітектури згідно з рішенням про встановлення місцевих податків і зборів у м. Києві на 2019 р., якщо це нежитлове приміщення надається в оренду з метою торгівлі, надання приміщень в суборенду чи розміщення ресторану?

Відповідно до пп. 266.5.1 ПКУ ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, які створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Ставки податку на нерухомість у м. Києві визначені  Положенням про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в м. Києві (додаток 1 до рішення Київської міської ради від 23.06.2011 р. № 242/5629) і там для такої нерухомості визначено ставку 0%.

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно встановлено п. 266.4 ПКУ.

У пп. 266.4.2 ПКУ передбачено, що сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад, які створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об'єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Пільги з податку на нерухомість, що сплачується на відповідній території з об'єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об'єктом оподаткування.

При цьому пільги з податку на нерухомість, передбачені пп. 266.4.1 та 266.4.2 ПКУ, не застосовуються до об'єкта/об'єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів: здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності (абз. 3 пп. 266.4.3 ПКУ). Аналогічну норму містить п. 4.2 Положення №242.

Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості встановлюються за 1 кв. метр (відсотків розміру мінімальної заробітної плати) відповідно до таблиці №1 до Положення №242.

Для пам'яток історії та архітектури (класифікація будівель та споруд 1273.1) дійсно встановлена ставка податку на нерухомість 0%. Однак у примітці 2 до таблиці 1 зазначено, що об'єкти нерухомості, які класифікуються за цим підкласом, звільняються/можуть звільнятися повністю або частково від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до норм пп. 266.2.2 та п. 266.4 ПКУ.

Нагадаємо, що у пп. 266.2.2 ПКУ перераховано об’єкти нерухомості, які не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість. Якщо приміщення, про яке йдеться у запитанні, належить до цих об’єктів, воно не оподатковується податком на нерухомість.

Далі, у пп. 266.4.1 ПКУ зазначені пільги для фізосіб у вигляді зменшення оподатковуваної площі нерухомості, а у пп. 266.4.2 ПКУ визначено, що сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад можуть встановлювати пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Разом з цим, у пп. 266.4.3 ПКУ зазначено, що пільги з податку, передбачені пп. 266.4.1 та 266.4.2 ПКУ, для фізосіб не застосовуються до:

  • об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої пп. 266.4.1 цього пункту;
  • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Для юросіб відповідної норми у ПКУ немає.

У даному разі ставка податку 0% - це і є «загальні підстави» сплати податку на нерухомість, адже іншої ставки податку або певних пільг з податку за приміщення, що відносяться до пам'яток історії та архітектури, Положенням №242 не встановлено.

Тож, на думку автора, підприємство як юрособа може застосовувати загальну ставку 0% для оподаткування приміщення, про яке йдеться у запитанні, незважаючи на те, що воно здається в оренду, зокрема, оскільки іншої ставки на нього рішенням Київської міської ради від 23.06.2011 р. №242/5629 не встановлено.

Разом цим, для впевненості у правильності застосування ставки податку на нерухомість автор радить звернутися до податківців за наданням ІПК відповідно до ст. 52 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024298
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202429
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430