• Посилання скопійовано

Дарування частки у статутному капіталі ТОВ: документальне оформлення та наслідки

Один з учасників ТОВ планує вийти із його скаду. Свою частку СК, внесену в повному обсязі коштами, він хоче подарувати спадкоємцю, який стане новим учасником цього ТОВ. Як документально це оформити? Як правильно розрахуватися з учасником, який виходить зі складу учасників (виплата частки СК та дивідендів за попередні роки)?

Відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону  №755 для державної реєстрації змін до відомостей про юрособу, що містяться в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб - підприємців та громадських формувань, у тому числі змін до установчих документів юрособи, подаються, зокрема, такі документи:

  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юрособи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізособи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена,
  • та/або договору дарування частки засновника (учасника) у статутному  капіталі юрособи - у разі внесення змін, пов’язаних із зміною складу засновників (учасників) юрособи внаслідок дарування частки у статутному капіталі.

Правове регулювання договору дарування регламентовано ст.  717 727 ЦКУ

Так, відповідно до ст. 717 ЦКУ за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Зокрема, дарунком можуть бути майнові права, якими володіє дарувальник (ст. 718 ЦКУ).  Статтею 719 ЦКУ встановлено форму договору дарування. Зокрема, договір дарування майнового права та договір дарування з обов’язком передати дарунок у майбутньому укладається у письмовій формі. У разі недодержання письмової форми цей договір вважається нікчемним. Нотаріальне посвідчення договору дарування частки в СК нормами ЦКУ не вимагається.

Відповідно до ст. 21 Закону про ТОВ  учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі товариства оплатно або безоплатно іншим учасникам товариства або третім особам. Статутом товариства може бути встановлено, що відчуження частки (частини частки) та надання її в заставу допускається лише за згодою інших учасників. Відповідне положення може бути внесено до статуту або виключено з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства. Учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі лише в тій частині, у якій вона є оплаченою.

Передання частки  у статутному капіталі товариства змінює склад його учасників, відповідно потрібно внести зміни до установчих документів ТОВ. Загальні збори учасників повинні зафіксувати рішення про внесення зміни до тексту статуту товариства у зв’язку зі зміною складу учасників. Після цього товариству необхідно провести держреєстрацію змін в установчих документах (ч. 3 ст. 4 Закону №755).

Зміна учасників товариства не впливає на бухоблік цього товариства як емітента корпоративних прав, оскільки ця операція здійснюється безпосередньо між учасником-дарителем та обдарованим.  У результаті зміни учасника в аналітичному обліку товариства на субрахунку 401 зміниться лише склад учасників після реєстрації змін до Статуту: Дт 401 з аналітикою «учасник, що вибув» Кт 401 з аналітикою «новий учасник».

Виплачувати частку СК колишньому учаснику у самого ТОВ немає підстав, оскільки учасник не виходить з ТОВ, а відчужує свою частку іншій особі, яка й мала би йому компенсувати вартість частки, якби відчуження було відплатним. Оскільки в даному випадку відбувається дарування, то частка в статутному капіталі ТОВ просто змінює свого власника.

Разом з цим учасник, який вийшов з ТОВ, має право на дивіденди за ті періоди, у яких він був учасником товариства. Більш докладно про це ми писали тут.

Про нарахування та оподаткування дивідендів докладно читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5620
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:279
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419